Brian Azzarello: John Constantine, Hellblazer

23.03.2014 19:10

John Constatntine je mainstreamovému divákovi známy hlavne vďaka žánrovému filmu :-) Constantine s Keanu Reevesom. Komiksy sú o niečo drsnejšie.

Na jeden záťah som zhltol štyri knihy série Hellblazer. Ide o cyklus scenáristu Briana Azzarella. Kompletne ide o päťdielnu sériu, ale prvú časť Hellblazer: Těžké časy som nečítal. V nej je hrdina John Constantine v base. Za vraždu. Vraždu kamaráta.

Ďalšie diely rozvíjajú tento motív, nakoľko sa John vracia do známych končín. Kým sa čitateľ dozvie, ako to naozaj bolo, prežije s hrdinom niekoľko neuveriteľných dobrodružstiev.
 

Hellblazer: Dobré úmysly – 70%

Constantine mieri do mestečka Whyllisz, kde žije rodina jeho kamaráta, za ktorého vraždu bol vo väzení. S bratmi mŕtveho má nejaké nevybavené účty z minulosti. Samozrejme aj oni s ním. Okrem toho v mestečku riešia ešte jeden horší problém. Začína to totiž vyzerať, že obyvatelia sú prekliati...

Klasická schéma divného mesta, podozrivých obyvateľov a záhadných úmrtí je napísaní šikovne. Priebežne sa dozvedáme niečo z minulosti, vzťahy medzi postavami sa kryštalizujú. Azzazello netrpí prehnanou potrebou niečo vysvetľovať. Konanie postáv je občas zvláštne, ale vzhľadom celkovú divnosť ľudí i prostredia, je akceptovateľné. Ono už samotný Constantine je nevypočítateľný šialenec, ktorý sa do všetkého vrhá po hlave.

Príjemne temné dobrodružstvo, založené na klasickej hororovej téme. Vďaka tomu, že žiadna postava tu nie je jednoznačná, pôsobí komiks výnimočne.
 

Hellblazer: Zamrznutí – 80%

John putuje ďalej. Comicbook obsahuje tri príbehy od rôznych kresličov. Dva kratšie sú len zábavky, ktoré súvisia zo zvyškom série málo, ale aj vďaka nim je celkový obraz hlavného príbehu plastickejší. Celkovo hlavnou Azzarellovou doménou je popretkávania na oko rutinných dobrodružstiev jedným motívom.

Najviac miesta zaberá príbeh, ktorý dal knihe názov. Ide o mrazivý zimný triler. Opäť tu máme žánrové klišé. Tentoraz sa skupinka ľudí ocitne vďaka snehovej kalamite v uzavretom priestore. Je len otázkou času, kedy začne atmosféra hustnúť. A kedy začnú umierať prví ľudia.

Nadprirodzeno je opäť len v náznakoch. Príbeh stojí na originálnom salámistickom postoji Constantina k celej situácii i k vraždám. O trochu lepšie ak Dobré úmysly.
 

Hellblazer: Potopa – 50%

Dva príbehy, s ktorých ten druhý je len humorná zábavka, ale opäť je tam niečo drobné čo prehlbuje hlavnú dejovú líniu. Dôležitejšie dobrodružstvo sa týka mesta plného rasistov. John sem prišiel hľadať vdovu svojho bývalého priateľa (za ktorého vraždu bol v base, ale o ktorom on tvrdí, že ho nezabil).

Priznávam, že pre mňa išlo o najslabší príbeh. Veľmi málo originality (ak si odmyslíme, že v Amerike je nacizmus pomerne bežná a povolená vec). Prím tu hrá skupinka skinheadov, ktorých osudy a vzťahy ma príliš nezaujali. Azzarello zaujímavo (démonicky) rozoberá teóriu rasovej čistoty, ale tá je značne oddelená od príbehu. Ak si odmyslíme presah zvolenej témy, máme tu rutinný konflikt jednotlivca a skupiny holohlavcov.

Aj napriek dôležitému posunu v odhaľovaní prvotnej otázky, prečo bol Constantine v base? ide skôr o sklamanie.
 

Hellblazer: Popel a prach - 90%

Záver série je skvelý. Pradoxne aj preto, že John Constantine je mŕtvy. Zhorel na popol priamo v sado-maso klube. A buďte si istý, že o hlavnom hrdinovi sa dozviete omnoho šokujúcejšie veci.

Federál Frank Turro pátra po okolnostiach Constantinovej smrti. Popri tom sa všeličo dozvieme o šialenom milionárovi S.W., ktorý sa objavil už v predošlých komiksoch. Príbeh sa skladá z výpovedí a spomienok a čitateľ sa konečne dozvie, ako to bolo z vraždou Johnovho kamoša zo začiatku série.

Atmosféra je presiaknutá temnotu a erotikou. Nie práve príjemnou erotikou, ale skvelo korešponduje s tajuplnosťou celého prípadu. Asi najviac zo všetkých častí tu vystupuje mágia a Azzarello sa nebojí škrtať. Nikdy neviete, ktorá z postáv si to odnesie už na ďalšej strane.

Skvelé zakončenie.

- - -
Brian Azzarello, Marcelo Frusin: Hellblazer - Dobré úmysly (2012)
Brian Azzarello, Marcelo Frusin, Steve Dillon, Guy Davis: Hellblazer - Zamrznutí (2012)
Brian Azzarello, Marcelo Frusin, Giuseppe Camuncoli: Hellblazer - Potopa (2013)
Brian Azzarello, Marcelo Frusin, Giuseppe Camuncoli, Cameron Stewart: Hellblazer - Popel a prach (2013)

Diskusná téma: Brian Azzarello: John Constantine, Hellblazer

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok