Chata v horách (The Cabin in the Woods)

01.11.2012 16:19

Klasická partia – frajer, kráska, inťoš, hulič a slušňáčka – sa vyberú na chatu. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, dostanú sa do pivnice a v starej knihe prečítajú (nahlas!) tajomný latinský text. Takmer okamžite sa začínajú diať čudné veci... Lenže tento film je o niečom úplne inom ako je likvidácia nejakých študentov...

Drew Goddard je chlapík, ktorý rozvíril monsterhororové vody Cloverfieldom. Teraz sa rozhodol, že je najvyšší čas rýpnuť do ďalších subžánrov. Keďže v prvom prípade spolupracoval s mágom J. J. Abramsom, bolo načase vyskúšať kolaboráciu s ďalším polobohom - Jossom Whedonom.

Napriek tomu, že Chata v horách na prvý pohľad vychádza z klasiky žánru Evil Dead, pomerne rýchlo naberie značne iný smer. Paradoxne je to raimiovsky sarkastická cesta, na ktorej sa dozvieme niečo o zákulisí (nielen) tejto vyvražďovačky. Tušíte správne, pozrieme sa za oponu, k tým tam hore (resp. dole), ktorí ťahajú za nitky. Možno ste si s hrôzou spomenuli na sériu Kocka, ktorá bola tým horšia, čím viac pozadia odhaľovala, toto je však trochu odlišný prípad.

Partia v chate absolvuje povinné konverzácie a obsadenie postáv je priam archetypálne. Curt (Chris „Thor“ Hemsworth) je síce vzorný študent, ale vďaka okolnostiam (a svojmu dunivému hlasu) plní skvelo rolu nadržaného samca. Jeho milá Jules to má jednoduchšie už tým, že je blondína, navyše Anna Hutchison už v romantickej zombárčine Rotting Hill ukázala, že má pre žáner slabosť. Flákač Marty to má v rámci svojho priestoru najťažšie, lenže jeho predstaviteľ Fran Kranz vie presne ako vyvolať súznenie s divákmi („Teraz sa rozdelíme.“ „To ako vážne?“) a je asi najlepší z mladých hercov.

Dalo by sa povedať, že zákulisná dejová línia so skvelým Richardom Jenkinsom (Jadro, Střepy v hlavě) je podstatnejšia, než dianie okolo chaty. Má totiž neodolateľnú retro hellraiserovskú atmosféru a vždy preruší vraždenie či sex v ten správny moment. Navyše stále budete premýšľať, o čo chlapíkom za sklom, dopekla, ide? Aj preto, čím menej o samotnom príbehu viete, tým lepšie.

Film pracuje so známymi témami, ale pristupuje k nim sympaticky laxne a neustále ukazuje, že si uvedomuje všetky žánrové klišé. Pre „bežného“ diváka môže ísť o nekonzistentný guláš, pre každého aspoň trochu zbehlého v hororovom žánri to však bude zaujímavý zážitok. Goddard s Whedonom prekračujú hranice aj vtedy, keď ide o úplne bežné veci. Aj v známom hororovom vzorci je v ich podaní vždy niečo tak prirodzené a uveriteľné, že to okamžite nabúrava zdanlivú schematickosť.

Originálny atmosferický horor vyvetľujúci prečo sú veci vo filmoch také aké sú. Môže sa stať, že v závere budete mať pocit, že je tam priveľa brutálnej psycho akcie, ale pevne dúfam, že väčšina to pochopí rovnako ako ja – sakra, je to film s presahom.

PS: Vďakabohu konečne horor, ktorý (aj napriek počiatočným snahám štúdia) nie je v 3D.

Hodnotenie: 80 %

Chata v horách
The Cabin in the Woods
USA, 2011, 95 min.
Réžia: Drew Goddard
Scenár: Joss Whedon, Drew Goddard
Hrajú: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams,Richard Jenkins, Bradley Whitford

Na DVD od 10.10.2012

Diskusná téma: Chata v horách (The Cabin in the Woods)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok