Chuck Palahniuk: Program pro přeživší

27.02.2010 21:56

Chuck Palahniuk napísal Klub bitkárov. Táto veta predáva jeho knihy dodnes. Napriek tomu, že hlavnú zásluhu na tom má hlavne bravúrne natočený film Davida Finchera, nedá sa tejto novodobej biblii zatratencov uprieť značná otvorenosť a škandalóznosť. Keď Palahniuk o pár rokov napísal knihu so zvláštnym názvom Survivor, málokto čakal, že bude nie len štandardne provokatívna, ale aj literárne prepracovaná a pri tom kultivovaná. Áno, reč je o Programe pre preživších.


Tender Branson letí v lietadle. Okrem neho tam nikto nie je. A tak berie do rúk čiernu skrinku (ktorá je oranžová) a porozpráva nám, ako to bolo s cirkevným spoločenstvom, kde vyrastal, aj to ako začal zabíjať ľudí a v neposlednom rade sa dozvieme ako odstrániť z oblečenia spermie či ako vytvoriť mediálnu superstar.

 

Autor, tak ako to má vo zvyku, si vybral niekoľko silných tém a dopodrobna sa im venuje. Musím sa priznať, že tentoraz mi neprišli až také poburujúce, napriek tomu sú dostatočne zaujímavé, aby ste vymenúvanie rôznych podrobností nepreskakovali. Okrem toho sú informácie a fakty skvelo dávkované, že si ani nevšimnete, že viete napríklad spraviť teľaciu kotletu v trojobale.

 

Keďže je kniha rozprávaná v prvej osobe, číta sa ľahko a príbeh nemá šancu niekam odbočovať. Niektoré scény a nápady občas síce pôsobia ako „vycucané z prsta“, ale u tohto autora ani tak nejde o celkovú uveriteľnosť, toho čo práve čítate, ale skôr o zrkadlo, ktoré je takýmto spôsobom nastavené súčasnej spoločnosti. Napokon premýšľate, či je táto kniha naozaj o pomätenom mladíkovi v normálnom svete, alebo je to vlastne naopak...

 

Chuck Palahniuk je občas označovaný za autora jednej knihy, a aj tentoraz pocítite závany jeho predošlých románov. Potom máte dve možnosti: buď budete hrdinom priraďovať mená už napísaných postáv, alebo prijmete fakt, že ide o autorov rukopis a jeho štandardné ingrediencie. Rozhodne by totiž bolo na škodu, keby toto dielko nevzniklo.

 

Program pre preživších je pútavo napísaná kniha s vyšinutými, ale uveriteľnými, postavami a neodmysliteľným zmyslom pre cynické zhodnotenie sveta okolo nás.

 

Hodnotenie: 80%

 

Ukážka z knihy

 

Chuck Palahniuk: Survivor

Vydavateľstvo: Odeon

Preklad: Richard Podaný

Rok vydania: 2008

Počet strán: 240

Prevedenie: hardback

Rozmer: 206 x 134

Diskusná téma: Chuck Palahniuk: Program pro přeživší

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok