Desať najlepších detských animákov

24.02.2017 21:09
Aby ma animák (hlavne dnes) zaujal, musí mať v sebe niečo nové, originálne, neopozerané... Najlepšie v kombinácii s dobrým príbehom. Takže žiadna Doba ľadová ani Madagascar. Ale ani Hore či V hlave.
 
Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937)
Možnože prvý film, ktorý som videl v kine. Historický míľnik (prvý celovečerný animák), kde okrem rozprávkovej atmosféry veľmi dobre fungujú aj tie temnejšie odtiene známeho príbehu. Kniha džunglí je menej revolučná, ale minimálne pre mňa rovnako dôležitá.
 
Leví kráľ (1994)
Ak sa nemýlim, tak v tej dobe ešte Disney držal politiku nútenia chodenia do kina. Takže aj Leví kráľ sa po školských družinách roky šíril len na šialených pirátskych kópiách. A aj vďaka tomu sa z neho stal kult. Dnes už pôsobia spievané sekvencie trochu otravne, ale akčné scény i veľkoleposť stále funguje. Aj vďaka hudbe.
 
Príšerky (2001)
Pre mňa vrchol animovaného filmu. A definitívne prebratie moci Pixarom. Okrem výbornej animácie je tu aj skvelý scenár. V podstate Toy Story by tu mohol byť tiež, ale hrdinovia príbehu hračiek sú mi o niečo menej sympatickí.
 
Mŕtva nevesta (2005)
Nevesta nie je až o toľko výraznejšia od ostatných Burtonových filmov, ale má všetko na správnom mieste. A je dostatočne odlišná od bežnej animovanej produkcie. Nevyhýba sa morbidite a obsahuje niekoľko kúzelných scén.
 
Happy Feet (2006)
Po dlhšej dobe prišlo konečne niečo nové aj v klasickej „komerčnej“ produkcii. Veľa ľudí nemá síce vzťah k operencom a film rýchlo odstrelí, ale animácia je skrátka úžasná a súčasne výborne zafungovalo ekologické posolstvo i pesničky. Mňa najviac dostalo prepojenie zvieracieho sveta s tým ľudským.
 
Superman: Súdny deň (2007)
DC animáky sa do kín nijako netlačili. A vo svojej dobe valcovali pokusy od Marvelu jedna báseň. Warner Bros. Animation vytvorili jedného z najlepších Supermanov. Temnejšia atmosféra a guletrhajúca akcia spôsobujú, že film je prudko pozerateľný aj bez destského dorovodu. Podobne dobre dopadol ešte aj Batman vs. Red Hood.
 
Ga'Hoole: Legenda o strážcoch (2010)
Keď sa s 3D filmami roztrhlo vrece, jedine Ga Hoole boli v 3D opodstatnene. Nádherný vizuál, ale predovšetkým úžasné akčné scény a geniálna hrdinská veľkoleposť. Zack Snyder sa aj na poli animákov zapísal do histórie veľkými písmenami.
 
Rango (2011)
Westernových animákov veľa nie je. A aj keď scenáristicky nejde o žiadny zázrak, to zanietenie tvorcov vytvoriť veľkolepé dobrodružstvo z Divokého západu je odzbrojujúce. Množstvo žánrových trademarkov je geniálne pretavených do zvieracieho animovaného sveta.
 
Kniha života (2014)
Po dlhšej dobe niečo úplne iné než konkurencia. Šialená animácia, akcia a mexická atmosféra robia z filmu nezabudnuteľný zážitok. A veľmi dobre sa tu mieša aj čierny humor s poetickými scénami.
 
Lego príbeh (2014)
Výborný mix nadnesenosti a veľkoleposti. Zábavnosť Lego sveta dáva možnosť sparodovať množstvo filmových a komiksových kultov. Málokto veril, že Lego celovečerák naozaj vznikne, o to viac poteší nadšenie tvorcov, ktoré z filmu len tak srší. Základy pre Lego Movie výborne pripravili napr. krátkometrážny Lego Star Wars: Impérium útočí či Lego Batman (ten z roku 2013).

PS
Spraviť si tento zoznam ma „prinútil“ Kubo a kúzelný meč, ktorého som videl trochu oneskorene a neobjavil sa tak medzi mojimi najlepšími filmami roka (Zootopia bola ale aj tak lepšia).

 

PPS
Zo seriálov patrí k najlepším Star Wars: Clone Wars (2008), ale aj Tučniaky z Madagascaru a Kung-Fu Panda ma milo prekvapili.

 

Diskusná téma: Desať najlepších detských animákov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok