Desať najlepších filmových súbojov

28.09.2016 13:40

Môj výber som zoradil podľa roku vzniku filmov, nakoľko by mi robilo problémy spraviť klasický rebrík 1-10. Ak išlo o film zo série, je v zozname len ten najlepší, resp. ten najzásadnejší. Klasiky ako napríklad 36 komnát Shaolinu alebo Had v tieni orla boli síce pre žáner dôležité, ale ruku na srdce, nikdy nepôsobili veľmi uveriteľne... Bruce Lee sa do výberu napriek svojej historickej dôležitosti tiež nedostal, rovnako ako Steven, Jean-Claude či Mark Dacascos. Dokonca ani Jason Statham...


Drunken Master II (1994)


Už jednotka má na skvelé súboje, ale až dvojka ukázala, že to ide aj bez zvukových efektov pri každom mávnutí rukou a dokonca miestami aj bez čínskeho humoru. A Jacie Chan ukázal, že patrí k najlepším nielen bitkárom ale aj choreografom. Dodnes neprekonané hromadné bitky s bambusovými tyčami, ale predovšetkým „horúce“ finále dvaja na jedného. (Slušne prevedený moderný „upgrade“ tohto súboja Jackie ukázal v Pomstiteľovi bez mena.)
 

Fist of Legend (1994)

Nie až tak dejový film, ale po bojovej stránke takmer dokonalý. Choreograf Yuen Wo Ping plne využíva pestrosť štýlov bojových umení. V dobe vzniku (spolu s druhým Opitým majstrom) asi neexistovalo nič lepšie. Krásne choreografie, množstvo súbojov a Jet Li bez akéhokoľvek humoru či nadhľadu.
 

Matrix (1999)

Napriek tomu, že Keanu Reeves je v určitých akčných momentoch riadne drevo, choreograf Yuen Wo Ping dokázal Matrixu vtisnúť nezabudnuteľnú pečať kung-fu. Prekvapivé je, že súboje Morphea v podaní baculatého Laurenca Fishburna sú lepšie než samotná finálna bitka hlavného hrdinu. Spolu so štvrtou Smrtonosnou zbraňou jednoznačne najzásadnejší americký film s martial arts.
 

Inštinkt lovca (1999)

Romantická limonádka, kde sú asi tri súboje. A všetky úžasné. Z akcie priam srší fakt, že ide o Chanových kmeňových kaskadérov a všetci vedia, čo majú robiť. Predovšetkým finálny fight Jackie Chan vs. Bradley James Allan berie dych.
 

Tiger a drak (2000)

Priznávam, že nie som až taký fanúšik filmu ako takého. Ale scéna, kde si nakladajú Michelle Yeoh a Zhang Ziyi (súboj s iskriacou tyčou) je asi neprekonateľný. Veľkou výhodou je aj to, že ide o wire-fu, čiže okrem kamery poletujú aj samotné aktérky. Choreograf Yuen Wo Ping ukázal celému svetu, že patrí k najlepším.
 

Hrdina (2002)

Hrdina je pravým opakom Tigra. Zbožňujem ho predovšetkým vďaka réžii a príbehovej stránke (Zhang Yimou). Súboje sú precízne, ale oslňujú predovšetkým svojím „výtvarným“ poňatím, hlavne súboj na jazere ostáva v pamäti neskonale dlho. Ale vlastne aj scény „škola kaligrafie“, „padajúce lístie“ či „kvapky dažďa“. Donnie Yen „len“ potvrdil svoj status kung-fu legendy, o to viac svojou akčnosťou prekvapila Maggie Cheung.
 

Ong-Bak (2003)

Thajská ukážka, že aj drobný Tony Jaa, dokáže nakopať zadok komukoľvek. A robí pri tom šialené kaskadérske kúsky. O dokonalom využívaní kolien lakťov v jeho choreografiách ani nehovoriac. Finálne súboje filmu posunuli latku diváckych nárokov o hodný kus vyššie. (A prequel z roku 2008 ju možnože vďaka zakomponovaniu slona aj mierne nadvihol.)
 

Odtrhnutý z reťaze (2005)

Dvojica Yuen Wo Ping a Jet Li dokázali aj v európskej produkcii, že stále majú čo povedať. Súboje zamerané na vnútorné priestory (napríklad záchodové kabínky) vynikajúco oživili bojový svet. Je zaujímavé, že po roku 2000 prevzali opraty klasických martial arts filmov v západnom svete práve Francúzi (Kuriér, Bozk draka, Okrsok 13).
 

Neporaziteľný 2 (2006)

Bojovka, ktorá prišla v čase, keď sme už všetci turnajové filmy pochovali. Ale to, čo predvádza Scott Adkins a jeho súperi (Michael Jai White), je neskutočné. Okrem rozmanitých choreografií J. J. Perryho, má navyše tento film výbornú kameru s dostatkom dlhých záberov, vďaka čomu ešte viac vynikne ťažkotonážna gymnastika aktérov. (A tretí film série pokračuje v tejto vysoko nastavenej kvalite.)
 

Prepadovka (2011)

Toľko súbojov a toľko nápadov, aby sa žiadny súboj nepodobal na ten predošlý je až nepochopiteľné. Či už so zbraňami (nože!) alebo bez, každá akcia má svoje čaro. Súboj, kde sa do likvidácie záporáka pustia obaja bratia je asi naj. Indonézia a jej hlavná hviezda Iko Uwais sa zapísali do histórie nečakane veľkými písmenami. (A dvojka si zaslúži rovnako veľký font.)

PS:
Na začiatku som spomínal chlapíkov, ktorí sa do zoznamu nedostali. Bruce Lee je asi najlepší v Drak prichádza, Steven Seagal v Bleskovom mužovi, Jean-Claude Van Damme v Karate Tigrovi, Marc Dacascos v Šialenej jazde a Jason Statham v Kuriérovi.

Opäť ale treba skonštatovať, že čínske klasiky ako Vtedy v Číne, Tigria klietka či Police Story by tento pomyselný rebríček dosť rozhádzali... :-)

 

PPS:
Najviac som ľutoval, že sa do zoznamu nevmestila žiadna choreografia Coryho Yuena (Karate Tiger, Kuriér, Smrtonosná zbraň 4...).

Diskusná téma: Desať najlepších filmových súbojov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok