Dracula 3000

04.01.2008 11:33

 

Niektoré filmy sa skrátka stanú kultovými, nech robí kritika, čo chce. Tieto diela sú ozaj hrozné – a v tom je ich naivné čaro. Na nič sa nehrajú, len pekne zhnusujú prevažnú väčšinu populácie a... kultovejú.

 

Drsný kapitán, invalid na vozíčku, svalnatý mariňák, nahulený hláškar a dve blondínky. Tak, presne takéto roztomilé zloženia má posádka záchranného plavidla Matka 3. Jej úlohou je preskúmať „stratenú“ loď Demeter, ktorá zmizla v sústave Karpaty. A už podľa názvu filmu je jasné, že „niekto“ s hrdinami nadviaže intímny vzťah. Ten niekto pochádza z planéty Transylvánia...

 

Po podobne ladenom Jasonovi X prichádza Dracula 3000. Nie je to pokračovanie Lussierovho Draculu (ten si svoj film zabíja vlastnými pokračovaniami), ale scifíčko pripomínajúce „nadanie“ Uweho Bolla. Na rozdiel od nemeckého velikána, má však režisér Darrell Roodt to šťastie, že nemá talent. Tým myslím, že nemá talent ani na to, aby natočil nejakú zhovädilosť. Skrátka nám nastolil ultralacnú vyvražďovačku s minimom zabíjania, debilným scenárom a „hrôzostrašným“ Draculom. Všetky tieto pokleslé ingrediencie, ktoré odsudzujú film na kultovosť, občas preruší svojou nešikovnosťou. A v tom je práve sila jeho diela. Film si žije vlastným životom, a režisér sa len tvári, že ho kočíruje.

 

Ak sa už niekto rozhodne pozerať film, kde hrá Coolio a Erika Eleniak, musí sa na to naladiť. Divák sa musí rýchlo vžiť do sveta roku 3000, ktorý vyzerá presne ako súčasnosť, kde invalidi stále nemajú elektrické vozíčky, kde sa všetky dvere zatvárajú ako na ponorke, kde krucifixy považujú za „kovové plus“... Potom si už stačí zvyknúť, že Dracula je akýsi uchylák v plášti, ktorý má ústredný orgán nervovej sústavy nehorázne po záruke. To že sa vo filme objavuje takmer zbytočne, patrí opäť do škatuľky „výnimočnosť“. O fakte, že vo vesmírnej lodi asi nebude moc svietiť slniečko, a je zbytočné, aby upír spal v truhle, hovoriť radšej ani nebudem...

 

Film okopíroval  začiatok scenáru Andersonovho (áno, toho Andersona) Horizontu udalosti a skombinoval ho s už spomínaným Jasonom X. na rozdiel od svojich predchodcov mu však chýba brutalita aj krvavosť. Ktovie prečo? Tento film si koledoval o nechutnosti a erotiku ako pápež v Iraku o atentát. Nič z toho sa však vo filme neobjaví, a tým opäť napĺňa svoj kultový status. Ďalšia zarážajúca vec je, že Casper Van Dienovi to celkom sekne a miestami svojou priamočiarosťou a bezohľadnosťou dokonca pripomenie Kurta Russella z Carpenterovej Veci.

 

Dracula 3000 je film, ktorý nemôžete brať vážne. Ak aj niekto počas tých osemdesiatich minút aj zapochybuje či sa nepozerá na niečo aspoň trochu kvalitné, finále ho určite vráti do reality, pretože sa jedná o najnezabudnutelnejší koniec Draculu v histórii.

 

Darrell Roodt sa stal legendou – stvoril film, ktorý navždy ostane dementný a nesmrteľný, rovnako ako jeho gróf z Transylvánie.

 

PS:  Zarytým fanatikom odporúčam počkať aj po záverečných titulkoch...

 

Hodnotenie I: 100%

Hodnotenie II: 40%

 

Dracula 3000

Réžia: Darrell Roodt

Hrajú: Casper Van Dien, Erika Eleniak,  Coolio, Alexandra Kamp-Groeneveld, Langley Kirkwood, Tommy 'Tiny' Lister, Udo Kier