Dredd

21.04.2013 19:57

Mega-City One je mesto budúcnosti. Bývať v ňom by ste však nechceli. Okrem drogových dílerov, masových vrahov a psychopatov je tam totiž ešte ktosi. Dredd. Sudca Dredd.

Dredd sa podľa očakávaní do našich kín nedostal. Nešlo ani tak o to, že film v Štátoch nijak extra nezarobil, ale o to, že bol produkovaný trochu nezávislo, čiže film mal automaticky sťaženú cestu k distribútorom. Medzičasom sa z Dredda stal menší kult (takmer všetky recenzie boli pozitívne) a k nám sa oficiálne dostáva na DVD. Vďaka, Bonton.

Patrím ku „generácii“, ktorá má/mala rada film Sudca Dredd z roku 1995. Svalnatý hrdina na motorke, sexy policajtka, maniakálny záporák, dychberúce triky... Vážne sme nepotrebovali viac. Vtedy sme obdivovali filmového Supermana a listovali v prvých komiksoch o Spider-Manovi. Všade boli farby a pátos.

Až neskôr sme pochopili, o čom naozaj Sudca Dredd je. O temnote, o policajnej brutalite, o sudcovskej prilbe... A práve tento komiksový prístup zvolila aktuálna adaptácia.

Dredd prichádza do slumu a je rozhodnutý zatknúť člena miestneho klanu. Lenže svojím neodolateľným šarmom naštve miestnu šéfku, ktorá sa ho rozhodne zlikvidovať prostredníctvom asi stovky svojich hrdlorezov. Pokus o zabitie sudcu sa trestá jediným možným spôsobom... A nepôjde len o jeden pokus. Boj môže začať. Znie to riadne béčkovo, čo?

Tvorcovia sa ani na chvíľu netvária, že točia ďalšieho Milionára z chatrče. Preto drsný sudca cedí drsné hlášky a nepoužíva mimické svaly. A neskladá prilbu. Karl Urban vlastne nehrá. Jeho postavu by zvládol hociktorý bezmenný kaskadér. Lenže je to Urban a má niečo do seba. Aby sme mali na scéne nejaké emócie, v úlohe sidekicka pobehuje Olivia Thirlby. Jej drobná sudkyňa Andersonová je skvelým oživením.

Film sa z veľkej časti odohráva v jedinej budove. Napriek svojej komornosti a špinavosti je vizuálne bohatý. Drogové halucinácie sú pestré a fungujú aj ako zaujímavá hra so spomalenými zábermi. Prestrelky a bitky sú rôznorodé, sudcovské rekvizity sú naplno využité.

Samostatný odstavec si zaslúži záporáčka v podaní Leny Headey. Jej zjazvená Ma-Ma patrí k najpôsobivejším filmovým postavám posledných rokov. Má v sebe šialenosť a nebezpečnosť, stále v nej však je čosi ženské a príťažlivé. Divák ju nenávidí a popri tom sa ju snaží pochopiť. Lena sa postupne stala skvelým poznávacím znamením pre kvalitné žánrovky (Laid to Rest, Střepy v hlavě, Hra o trůny).

Mnoho ľudí si spomenie na Prepadovku (Zátah). Indonézska strieľačka bola dejovo o niečo prostoduchejšia a akčnejšia. A lepšia. Ale ani znalosť tohto filmu neuberá Dreddovi na pôsobivosti. Stále ide o svojský a kvalitne natočený film. Nečakajte nablýskaný mainstream. Je to špinavý underground. Celkom dobre zafinancovaný underground.

Hodnotenie: 80 %

Dredd
2012, 95 min.
Réžia: Pete Travis
Scénár: Alex Garland
Hrajú: Karl Urban, Lena Headey, Olivia Thirlby, Langley Kirkwood

Na DVD od 15.4.2013 (Bontonfilm)

Diskusná téma: Dredd

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok