Fantázia 2013 - Antológia fantastických poviedok

12.02.2014 18:17

Cena Fantázie patrí k najprestížnejším slovenským literárnym súťažiam. Jej organizátori nám každý rok prinášajú antológiu s najlepšími prácami v žánri sci-fi, fantasy a horor. Slovenská scéna opäť ukazuje, že sa stále vyvíja a napreduje.

Ako súťaž rástla, pribúdali texty i ocenenia, až napokon boli v zbierke 2012 takmer len ocenené poviedky. Čo bola trochu škoda, pretože editor pri takýchto typoch kníh dokáže nižšie umiestnenými poviedkami zborník vyšperkovať i odstrániť zápach suchej štatistiky. Vzhľadom na nárast počtu strán antológie na tristo, sa to teraz dokonale podarilo.

Zuska Stožická so svojou poviedkou (opäť) nevyhrala i keď ide (opäť) jednoznačne o najlepšie napísaný text. Letec do večnosti o dvoch kozmonautoch, ktorí chcú letieť do vesmíru, má plastické postavy, atmosféru i emócie. Poviedka získala aspoň tretie miesto a Cenu Bibliotéky.

Víťazný Marek Slabej na tom však vôbec nie je zle. Vesmírny stret civilizácií pod názvom Otázka porozumenia je napísaný svižne a komerčnejšie :-) než Medzihviezdny všemocný z ročníka 2009. Jediným zádrhelom je fakt, že emzák je tu opísaný o čosi uveriteľnejšie než samotní ľudskí hrdinovia. A možno to bol zámer...

Ladislav Kravčík získal tretie miesto za Ai. „Obyčajná“ sci-fi poviedka má dobré tempo, výstižne zvolený jazyk i zaujímavé prostredie burzových dealerov. Poviedka je písaná v prvej osobe a hlavnou hrdinkou je žena. Občas ale zacítite, že text predsa len písal muž. Atmosféra nadnárodných koncernov a značiek má príjemné punkové vyznenie.

Už tradične som sa bál fantasy nádielky. A čakalo ma veľké prekvapenie. Priam obrovské. Vanessa Jóriová chodí údajne na základnú školu, ale jej Hranice jej môže závidieť väčšina dospelých. Samotným nápadom (vzoprenie sa Systému a vydanie sa na cestu cez tajomné Veľhory) možno až príliš tradičná poviedka, ale spracovaním priam vynikajúca. Autorka píše pútavo a rutinne zvláda vnútorné pochody a psychológiu hlavnej hrdinky. Miro Švercel (Starec a dieťa) a Róbert Hric (Kosovski Božur) prekvapujú zručnosťou pri písaní poviedok aj v dobovom jazyku. Pri oboch textoch je sympatické vyhýbanie sa klišé, hlavne preto, že píšu o dnes už pomerne častých témach slovanských božstiev či protitureckých bojov. Podobne je na tom aj Monika Herda Belicová. Jej Na pahorku víly Striebrenky možno nemá tak dobre prepracovanú psychológiu hrdinov, ale vôbec to nevadí, nakoľko ide de facto o akčnú mlátičku (niečo v štýle Črevenákovej Z posvätnej vody zrodená :-)). Ako príspevok k podžánru porno heroic fantasy brilantné.

Horor si v minulých ročníkoch často pomáhal striekajúcou krvou či humorom. Tentoraz je všetko úplne inak. Jozef Harendarčík (Nekropolská linka), Ján Stopjak (Lilith) i Pavel Hlubík (Klobásy) sa nesnažia šokovať a všetci traja pomerne veľa prezrádzajú už názvami poviedok. Ich dielka sú však poctivo vystavané a práve fakt, že hororová zápletka je „len“ akýmsi korením, pôsobia texty uveriteľne. Ak máte dobré postavy, máte takmer všetko...

Okrem víťaznej trojice nájdeme v knihe ešte dva scifíčka. Janka Javorka v Zabiť za kus plastu predstavuje svoju víziu postapo budúcnosti. Viac ako o príbeh ide o samotný umelý svet, ktorý je šikovne opísaný v náznakoch. Pre niekoho pôjde aj o zdrvujúcu love story, tá mi však prišla troch menej uveriteľná. Ivana Dubcová napísala úplne klasickú časovku Stalo sa to zajtra so všetkými paradoxmi, ktorý tento subžáner prináša. Hlavný hrdina je však celkom zaujímavá postava (po našom bohatá sviňa) a autorka ho nešetrí. Možno aj preto finálna romantika vyznie trochu príliš sci-fi...

Na záver nájdeme predsa len aj nejaký ten úlet. Z neba nepadajú len kamene alebo čo takmer zabilo Osipa Ustašenka Jana A. Brauna je sci-fi aj fantasy. Patrí k humorným dielkam, aké sa u nás často objavovali v začiatkoch formovania fandomu, kedy sa autori snažili podať pohľad na svet zo strany mimozemšťanov. Poviedka je mierne (zrejme úmyselne) nezmyslená, ale číta sa rýchlo a ľahko.

Celkovo tu máme tri veľmi dobré scifíčka, štyri originálne fantasy, tri príjemné horory a nejaký ten čitateľný zvyšok. A nikde žiadna nuda. A aj napriek značnej dĺžke poviedok sa takmer vytratilo grafomanstvo! Neviem, čo sa stalo, ale podľa mňa vznikla najlepšia slovenská SF antológia, ktorá dokáže dorovnať aj veľké množstvo u nás (v Česko-Slovensku) vydaných žánrových výberoviek.

Hodnotenie: 70%

Fantázia 2013 - Antológia fantastických poviedok
Vydavateľ: Fantázia media
Zostavil: Ivan Aľakša
Autor obálky: František Jablonovský
Prevedenie: Brož
Počet strán: 311
Rozmery: 105 x 175 mm
Rok vydania: 2013
Jazyk: Slovenský

 

Napísané pre www.fandom.sk

Diskusná téma: Fantázia 2013 - Antológia fantastických poviedok

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok