Garth Ennis, Clayton Crain: Ghost Rider – Cesta slz

16.01.2013 14:01

Odkedy som spoznal tvorbu Gartha Ennisa, môj záujem o komiksy značne vzrástol. Keďže tento šialený Ír píše príbehy hneď niekoľkých slávnych postáv, vyhovovalo mi, že vďaka nemu spoznávam kultových hrdinov, ktorých som dovtedy poznal len z filmových adaptácii. Nechápal som, ako každý jeden jeho komiks môže mať tak vysokú kvalitu. Konečne prišiel pád...

Filmový Ghost Rider bol katastrofa. Nicolas Cage chcel vždy hrať superhrdinu a keďže so Supermanom mu to (našťastie) nevyšlo, skočil po chlapovi s horiacou lebkou. Vraví sa, že dvakrát do jednej rieky nevstúpiš, no Nicolas skúsil šťastie aj predminulý (v našich kinách minulý) rok. I keď Ghost Rider 2: Duch pomsty dopadol lepšie, stále to bola bieda.

Aj vďaka filmom som pochopil, že horiaci prízrak skrátka nemá potenciál sám ťahať príbeh. Preto ma potešilo, že v komikse Cesta slz je Jazdec len vedľajšou (i keď podstatnou) postavičkou. Ide tak o klasický western, kde hlavný hrdina, pištoľník a bývalý vojak pátra po čiernom kamarátovi, ktorý zrazu zmizol a v jeho dome bývajú priaznivci Kukluxklanu.

Hlavný hrdina je sympaťák a banda záporákov, ktorých prenasleduje, je slušne odporná. Jednotlivé mordy sú brutálne a nad všetkým sa vznáša tajomná atmosféra nadprirodzena. Vražedný prízrak na koni, ktorému šľahajú plamene z nozdier i očí, si tiež neberie servítky.

Príbeh je založený na putovaní a až ku koncu príde snaha o určitý zvrat, v skutočnosti to však nemá pre dej veľký zmysel, poteší však, že hlavný hrdina dostane slušne do držky. Od scenáristu kalibru Ennisa som ale čakal viac než len triviálnu kostru pre (miestami vcelku zaujímavé) rozjímanie nad pomstou a vinou.

Minulí rok som čítal Ennisov Punisher - Na začátku, čo bola dosť jednoduchá záležitosť, veď Punisher tam väčšinu času sedí na stoličke a dostáva bitku. Lenže tam bol skvelý záver dodávajúci celému príbehu nové vyznenie. Čosi podobné skúsil Ennis aj tu, ale moc to nevyšlo. Pravdou je však aj to, že maliar Clayton Crain mu skôr hádže pod nohy polená, než by mu pomohol obyčajný scenár ozvláštniť či zdynamizovať.

Už na obálke je uvedené, že Crain „Aj keď dokáže namaľovať normálneho človeka, je vidieť, že ho to práve moc netankuje a že naozaj je vo svojej koži vo chvíli, keď kreslí niečo, čo má veľa chápadiel, zubov a očí.“ Na tomto fakte stojí a padá celý komiks. Démonické scény sú ozaj grandiózne a celostránkové maľby by som si pokojne zarámoval. Lenže jeho postavy sú raz strašne umelé a vzápätí plné vrások, jaziev a navretých žíl. Občasná rozmazanosť pridáva na originalite, ale podchvíľou je problém rozoznávať postavy, dokonca aj hlavného hrdinu som medzi ostatnými musel hľadať.

Keďže ide o klasický hon na zabijakov, kde sa medzi renegátmi dosť kecá, spôsob kresby neskutočne spomaľuje čítanie. Navyše Crain sem-tam nepochopiteľné narúša okienkovú kompozíciu, čo vytvára ešte väčší chaos (asi len na jednom mieste majú dva obrazy v jednom okne zmysel).

Ghost Rider - Cesta slz je prequel úspešného Ghost Rider - Cesta do zatracení, ktorý som nečítal. Podľa mňa by každé predpokračovanie malo fungovať samostatne, tu však možnože pomôže, ak máte načítané „pokračovanie“. Možno potom uvidíte v príbehu väčšiu hĺbku a budete už zvyknutí na Crainov kresličský štýl.

Sklamanie. Ešteže som pod stromček dostal aj skvelého Hitmana.

Hodnotenie: 50%


Ukážku z komiksu aj iné názory si môžete pozrieť tu.

Ghost Rider: Cesta slz /Ghost Rider: Trail of Tears/

Scénár: Garth Ennis
Kresba: Clayton Crain
Vydavateľstvo: BB art
Preklad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Clayton Crain
Redakcia: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydania: 2012
Počet stran: 144
Rozmer: 165 x 260
Prevedenie: paperback

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Garth Ennis, Clayton Crain: Ghost Rider – Cesta slz

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok