Inception (Počiatok)

30.07.2010 15:10

 Tvoja myseľ je miestom zločinu...

Nemyslite na hrušku. Na čo myslíte? Na hrušku.
Ktorá myšlienka je v skutočnosti vaša? Ktorá realita je vlastne skutočnosť? A je realita skutočná?

Ten, čo natočil Memento a ten, čo hral v Titaniku, sa spojili, aby konečne aj mainstreamovým divákom ukázali, ako sa baviť na filme, kde sa treba sústrediť a poprípade i premýšľať. Sympaticky na to nešli cez počítačové triky ani čierne okuliare...

Mali sme tu už síce Existenz a Smrtihlava (Dark City), ale aj napriek ich genialite tam stále bolo priveľa umenia, inťošstva a divnej atmosféry. Režisér Nolan má však dar. Pred pár rokmi sme o ňom nič nevedeli a dnes patrí k najúspešnejším režisérom Hollywoodu. A dokonca ešte aj jeho letným blokbasterom tlieskajú artoví diváci. Ako to len robí?

Inception je vo svojej podstate jednoduchý film. Na začiatku vysvetlí pravidlá a ďalej dochádza už len k dolaďovaniu teórie o kradnutí/vkladaní myšlienok počas spánku. Hneď z počiatku však treba dávať pozor, pretože tvorcovia sa s nikým nemaznajú a vysvetľovanie teórie je pekne svižné a podložené dychberúcimi obrazmi (nutnosť vidieť v kine!). Vzápätí sa dostaví zápletka a ideme na to.

Sen v sne snívajúceho o sne... Nie je to tak úplne, ale nejako takto film funguje. Je to vlastne extrapolácia už známeho a divák razom zisťuje, že musí pohnúť mozgom, aby si udržal prehľad. A ono je to v podstate jednoduché... Ale kým na to prídete, už ste v ďalšej realite a celé to prepájanie jednotlivých vrstiev začína odznovu. Veľmi efektívny nápad vystavať film odohrávajúci sa na viacerých úrovniach reality. Pomedzi to naháňačka, prestrelka, pár výbuchov a odchádzate snáď ešte spokojnejší ako z Temného rytiera či Matrixu.

Keď som si uvedomil tú (ale áno, poviem to znova) jednoduchosť, pochopil som, že to je vlastne veľmi dobrá premyslenosť a komplexnosť celého filmu. Pocitu úplnosti značne napomáha aj suverenita hercov (sympaťák Tom Hardy však bezkonkurečne kraľuje). Ak by sa dalo niečo vytknúť, tak snáď len priveľa strieľania a primálo zranených (keďže ide o sny, pred súdom by som túto námietku, samozrejme, neobhájil) a možno ešte fakt, že nejde o šokujúci a natoľko "iný" film, ako by ste podľa niektorých reakcií usudzovali (to čo stačilo na plné hodnotenie pri Batmanovi, pri nekomiksovom filme nestačí).

Ak sme pred pár rokmi považovali za blokbaster s myšlienkou eskapády Willa Smitha (I, Robot, I Am Legend), Nolan nám predstavil niečo podobné v oveľa "poctivejšom" kabáte, ktorý navyše bude sympatický aj nežánrovému divákovi.

Ozaj, ak budete niekomu rozprávať, že Inception je jednouchý film, zamyslite sa, nakoľko je táto myšlienka vaša? A pamätáte si vôbec, ako ste sa sem dostali?


Hodnotenie: 90 %

Inception
USA / Veľká Británia, 2010, 148 min
Réžia: Christopher Nolan
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Pete Postlethwaite, Michael Caine, Lukas Haas, Taylor Geare, Talulah Riley

 

Publikované na: www.sarden.cz

Diskusná téma: Inception (Počiatok)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok