Intimní past (The Resident)

28.07.2011 19:48

Nie je nič okúzľujúcejšie ako atmosféra nového neznámeho domu. Svoje o tom vie Sarah Michelle Gellar (Nenávisť), Jodie Foster (Úkryt) či Jennifer Connelly (Temná voda). Teraz sa k ním pridala Hilary Swank, aj napriek tomu, že tentoraz vôbec nebude reč o duchoch ani o zlodejoch.


Hlavná hrdinka si prenajme byt a vďaka svojej citovej rozpoltenosti začne s prenajímateľom flirtovať. Až neskôr si uvedomí, že by nemala. Nemala s tým začínať...

Domy dýchajúce nebezpečenstvom ako aj filmy o situáciách, ktoré sa ľahko môžu stať každému, sú obľúbené už mnoho rokov. Naposledy sme tu mali napríklad Motel smrti. Hlavní hrdinovia v neznámom prostredí a okolo nich sa začínajú diať divné veci... Vizuálne pôsobivé úvodné titulky už patria k žánru.

Tento film má príšerný distribučný názov, ale inak je celkom zaujímavý. Scenár je osekaný na béčkovú kosť, ale budovanie napätia celkom funguje, aj (predovšetkým) vďaka zlovestnej hudbe Johna Ottmana. Herci sú sympatickí, Hilary dokonca sexy (ďalšia z herečiek, ktorej vek prospieva).

Resident používa jednoduchú hororovú premisu obeť verzus lovec. Kým však scenár ešte len pláva okolo základnej zápletky, je omnoho zaujímavejší, ako keď dôjde k samotnej konfrontácii. Pri akcii sa ukáže režisérova neskúsenosť a film je dokonca mierne otravný.

Tento horor prináša obnovené štúdio Hammer a drobnú úlohu tu hrá legendárny Christopher Lee. Film sa však prekvapivo vôbec nesnaží byť poctou žánru a nenájdete tu žiadne zaujímavé odkazy ani citácie.

Resident nie je extra psychologický film, ale kým je len o konverzácii a spoznávaní prostredia (a sprchovaní sa Hillary Swank), je to slušne odvedená robota. Škoda toho finále.

Hodnotenie: 60%

 Pozrite si trailer

V kinách ČR od 28.7.2011

Intimní past
The Resident
Veľká Británia / USA, 2011, 91 min.
Réžia: Antti Jokinen
Hrajú: Jeffrey Dean Morgan, Hilary Swank, Christopher Lee

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Intimní past (The Resident)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok