James Swallow: Deus Ex – Černé světlo

11.03.2017 11:38
Knihy podľa počítačových hier nebývajú nejak zázračne napísané. Aspoň podľa mojich skúseností (Halo, Splinter Cell). Keďže som však doteraz väčšinou narazil na akčné a military strieľačky, ich rutinérsky štýl mi vlastne ani nevadil. Deus Ex je iný prípad.
 
Adam Jensen sa po peripetiách, ktoré prežil v hre Deus Ex: Human Revolution preberá na Aljaške. A ako to už býva, čiastočne stratil pamäť. Našťastie je v nemocničnom zariadení. Alebo skôr väzení...
 
Zápletka a rozohranie príbehu patrí k tým jednoduchším. Hlavný hrdina chce zistiť, čo sa vlastne stalo a prečo nemá spomienky na svoju poslednú akciu. Keď si ujasní, kto sú tí zlí, a že tí zlí poznajú pravdu a že ešte aj chcú opäť spáchať niečo zlé, rozhodne sa im to prekaziť...
 
Ak ste hrali výborné Deus Ex: Human Revolution, máte určitú predstavu o Adamovej postave. A povedzme, že jeho tvrdohlavosť a odhodlanie odhaliť aktérov „augokalypsy“ je logické. Otázne je, či to, čo stačí pre videohru, utiahne aj 320 stranový román...
 
Adam postupne zisťuje, ako sa svet zmenil a ako veľmi hromadný útok na kyberneticky vylepšených ľudí zmenil spoločnosť. Okrajové štvrte Detroitu ovládajú gangy, augovia majú vyhradené vagóny v MHD, v uliciach vládne boj o dávky nu-pozu.
 
Začiatok Černého světla je trochu odťažitý. Adam sa zoznamuje s novou situáciou, čitateľovi sú predstavovaní noví hráči. James Swallow však nedokáže v skratke opísať postavy tak, aby k nim čitateľ získal nejaký vzťah. Ešte aj najväčší záporáci mi boli dosť ľahostajní a nezaujato som čakal, kedy sa niečo začne diať.
 
Ťažko povedať nakoľko je to štýlom autora a nakoľko prekladom, ale jazyk knihy je dosť kostrbatý. Niektoré výrazy veľmi nesedia (elektronický diář, lidský dopravník) a často je problém určiť, kto čo kedy hovorí. Pestrosť výrazov je minimálna, bežné sú pojmy ako „povedal druhý muž“, čo najviac pobaví(?), keď sú v danej miestnosti traja muži. Chápem, že ide o kyberpunk, kde stačí navodiť atmosféru všadeprítomného softvéru a implantátov, ale nič nehovoriace vety typu „Spustil jednu takú ilegálnu úpravu.“ pôsobia veľmi vágne (hlavne, keď slovo „takú“ nedokazuje na nič konkrétne).
 
Deus Ex – Černé světlo sčasti pôsobí ako akýsi kyber Da Vinciho kód. To vďaka účasti organizácie, ktorá ťahá za nitky svetového poriadku. Lenže autor necháva týchto Iluminátov natoľko na pozadí a ich motivácie zahaľuje takým rúškom tajomstva, že pôsobia len ako prizerajúce sa figúrky, ktoré sem-tam prednesú nejakú sprisahaneckú vetu o tom že „niečo sa chystá“, že „povedal to náš zdroj v Interpole“ alebo že „niečo nebeží podľa plánu“.
 
Dejová línia okolo Jensena je štandardne vystavaným akčným trilerom, kde sa niekoľko záujmových skupín snaží k niečomu dostať, a keď to jedna z nich získa, ostatné ju prenasledujú... Akčných scén je dostatok, i keď spočiatku ide o akési jednohubky na štýl plnenia herných misií. Postupne však udalosti prechádzajú do súdržnejšej a prepracovanejšej naháňačky, kde už aj vedľajšie postavy dostávajú jasnejšie kontúry, občas vyslovene pobavia aj nejakým tým vtipom.
 
Lenže... James Swallow nemá talent na písanie akcie. Pomáha si síce prestrihmi medzi jednotlivými postavami a dejovými linkami, lenže samotné akčné scény nemajú dostatočný drajv. Postupne som si zvykol na autorovo zložitejšie vyjadrovanie, kde bolo treba trochu sústredenia, aby mi neušlo, kto práve hovorí, ale pri akcii to nešlo. Text je málo členený, autor používa zbytočne komplikované vety, súbojom chýba potrebná gradácia. Skrátka amatérske chyby, ktoré čitateľa odchovaného na česko-slovenskej splatterovej škole vyslovene dráždia.
 
Deus Ex – Černé světlo ponúka predovšetkým ku koncu pomerne pestrú akciu, ktorú však ruší autorov neakčný štýl písania. Kniha slúži aj ako prequel k hre Deus Ex: Mankind Divided (na ktorú sú celkom pozitívne reakcie). Možno keby malo Černé světlo o nejakých sto strán menej, mohlo fungovať ako nejaký fanúšikovský medzičlánok medzi hrami. Vo svojom aktuálnom rozsahu ale ide  o trochu ťažkopádnu záležitosť. A možno to bol zámer. Knižný Deus Ex totiž vzbudzuje túžbu pustiť sa konečne do ďalšej hry, kde si tempo príbehu i štýl akcie zvolíte podľa seba...
 
James Swallow: Deus Ex – Černé světlo
Preklad: Martin König
Redakcia: Jiří Chodil, Dana Chodilová
Vydavateľstvo: Baronet
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2016
Počet strán: 320
 
Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: James Swallow: Deus Ex – Černé světlo

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok