Jozef Žarnay: Vesmírne prípady

06.07.2015 13:05

Slovenská sci-fi literatúra je ešte stále v plienkach. Aspoň do predškolského veku sa ju snaží dotlačiť predovšetkým vydavateľstvo Artis Omnis. Tak ako každá (sub)kultúra aj SF potrebuje mať svoje základy, od ktorých sa môže odraziť (a na ktoré môže odkazovať, prípadne ich parafrázovať či parodovať). Kniha poviedok Jozefa Žarnaya mohla prísť skôr a bola by nosným pilierom. Prichádza teraz, ale svoju historickú úlohu určite splní aj dnes.

Jozef Žarnay je označovaný za klasika predovšetkým vďaka dielam pre mládež Tajomstvo Dračej steny a Prekliata planéta. Aktuálne Vesmírne prípady sú prezentované ako literatúra pre dospelých, ale myslím, že young adult čitatelia by s ňou tiež nemali mať problém.

Vesmírne prípady sa skladajú z dvoch častí. Prvá je súbor rôznych poviedok, s rôznymi hrdinami, druhá je venovaná eskapádam poručíka Galaktopolu.

Kniha začína detektívnym príbehom Posledný prípad Rexa Baxtera, kde je SF motív i pointa jasná dosť zavčasu, napriek tomu ide o svižnú poviedku s chandlerovskou atmosférou. Ďalšie poviedky sú skôr beletrizované nápady bez výraznejšieho fabulačného oblúka. Tu však autor ukazuje svoje nadanie na úderné písanie a predovšetkým v poviedke Kriváň je až neuveriteľné, ako jeden z najklasickejších fantastických motívov dokáže byť zaujímavo podaný aj vtedy, keď je už na začiatku jasné, k akému „odhaleniu“ text speje.

Sila zbierky ale spočíva v prípadoch poručíka Rada Torysana. Poviedky charakterizujú jednoduché zápletky (respektíve ich jednoduché rozuzlenie), rýchly spád, opakujúce sa vedľajšie postavičky a dokonalosť hlavného hrdinu (miestami až v štýle majora Zemana). Nečakajte psychologické rozbory postáv, opisy prostredia či vesmírne súboje. Žarnay predstavuje „retro“ sci-fi ako z čias socialistických výberoviek 13x SCI-FI. Lenže autor má neustále nadhľad a nezaťažuje čitateľa politikou ani intrigami a už vôbec nie technologickými podrobnosťami. Rozpráva dobrodružné krimi príbehy bez zbytočného balastu a ukazuje mladšej generácii autorov, že fantastika sa dá písať aj ľúbozvučnou slovenčinou.

Pravdou je, že hlavne k záveru ide možno viac o morálne posolstvo než o gradovanie deja, ale kto iný má právo na trochu sentimentu ak nie Jozef Žarnay?

Slovenská scéna potrebovala túto knihu ako soľ. Len ak dokážeme písať a vydávať (aj) podobne ladené zábavné (pulpové) sci-fi, dokážeme sa posunúť k zásadným literárnym počinom. Mali sme tu už niekoľko nádejných lídrov žánru science-fiction, ale vždy sme akoby skúšali skočiť rovno do (post)modernej fantastiky, bez potrebného vývoja. Po vydaní Vesmírnych prípadov (a Dotykov budúcnosti) už možno nastal ten správny čas na vytvorenie trvalého „stredného prúdu“ v slovenskom fandome.

Vesmírne prípady predstavujú tú čistejšiu a priamočiarejšiu tvár vedeckej fantastiky. Cítiť z nich nadšenie z objavov a relatívne pozitívny pohľad na budúcnosť. Kniha sa číta jedna radosť, má skvelú ilustráciu na obálke a nemala by chýbať v žiadnej knižnici fanúšika domácej sci-fi.

Hodnotenie: 70%

Jozef Žarnay: Vesmírne prípady
Vydavateľ: Artis Omnis
Počet strán: 144
Väzba: pevná
Rozmer: 126×206
Rok vydania: 2015

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Jozef Žarnay: Vesmírne prípady

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok