Jurský svet (Jurassic World)

06.07.2015 12:51

Štvrtý film vychádzajúci z románu Michaela Crichtona je v kinách už nejaký ten týždeň. A úprimne povedané, neveril som mu. Lenže potom prišli prvé recenzie – a všetci sa tvárili, že ide o zážitok ako za čias, keď prišiel Spielberg s dinosaurami po prvýkrát. A je to naozaj tak.

Crichtonova predloha je bieda. Minimálne po príbehovej stránke. Ale jeho pár nápadov šikovne využila partia scenáristov a nadšených režisérov. Najprv to bol pravý adrenalínový blokbaster, potom rodinná dobrodružná jazda, aby následne prišla akčná jednohubka a teraz Jurský svet, bravúrne kombinujúci klady svojich predchodcov.

Niekoľko hrdinov je v zábavnom parku s dinosaurami. Niečo sa zvrtne a ostrov Isla Nublar je zrazu najmenej bezpečné miesto na planéte. Presne v takomto duchu hororovej zookillovačky je pokračovanie jurských parkov. Už sme tu mali geneticky upravené žraloky, pavúky, opice a tak ďalej. A opäť raz (alebo konečne?) to funguje. Aj vďaka poriadnemu rozpočtu a výprave.

Postavy sú sympatické nielen výzorom ale aj charaktermi. Ide síce o žánrové archetypy (drsný zálesák, netýkavá manažérka, geekovský ajťák, stratené deti, militantný magor, naivný miliardár...), ale majú všetko potrebné, aby upútali divákovu pozornosť a vzťahy medzi nimi (aj medzi nimi a dinosaurami) slušne fungujú. A čo je najdôležitejšie, scenáristi sa neboja medzi hrdinami škrtať. Jurský svet je podľa distribútora prístupný od siedmich rokov, ale deti by som naňho určite nebral. Zabíjanie je pomerne elegantné, bez čvachtajúcich vnútorností, ale v dosť vysokom počte i prevedeniach.

Najväčšie obavy som mal z detskej (young adult) línie príbehu, ale mladí hrdinovia našťastie nemajú takmer nič zo „spielbergovskej“ hrdinskosti a neuveriteľnosti a slúžia hlavne ako motivácia pre dospelých. Tí okrem neskoršieho utekania, riešia aj výcvik prajašterov, ich genetické zmeny či využitie pre vojenské účely.

Drsná akcia, vizuálna veľkoleposť, dobrodružnosť a spád by ľahko spravili z tohto filmu najlepší v sérii. Chýba mu akurát pocit úžasu, aký sme pociťovali v roku 1993. O to viac však potešia odkazy na predošlé filmy. Vyslovene geniálne je pohrávanie sa s pátosom, cez ktorý sú vnímané jednotlivé druhy dinosaurov.

Z letných blokbasterov ma za posledné roky pobavil len Emmerichov 2012 a Jurský svet je z pohľadu survival jazdy ešte o niečo plnokrvnejšia záležitosť.

Hodnotenie: 80%

Jurský svet
Jurassic World
USA, 2015, 125 min.
Réžia: Colin Trevorrow
Scénár: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly
Hrajú: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Omar Sy

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Jurský svet (Jurassic World)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok