Ledová archa (Snowpiercer)

30.04.2016 08:44
Budúcnosť. Spackaný boj s globálnym otepľovaním. Nová doba ľadová. A nikdy nezastavujúci vlak. Plný ľudí. I nadľudí.
 
Ledová archa je sci-fi triler vystavaný na podobnom princípe stiesneného priestoru ako napríklad v Kocke a na kastovne založenej spoločnosti ako napríklad v Hrách o život. Hlavní hrdinovia sú samozrejme tí dolu, na konci vlaku, a chcú sa dostať na miesto tých hore, pri posvätnom motore. Nejde im len o moc a ovládnutie vlaku. Chcú po rokoch miesto proteínových kociek konečne ochutnať skutočné jedlo, chcú rozhodovať o svojich životoch, skrátka túžia cítiť sa opäť ako ľudia, nie len ako zvieratá zavreté v chlieve.
 
Nič však nie je také jednoduché ako v dnešných filmových dystopiách (filmovou predlohou bol francúzsky komiks Le Transperceneige z roku 1982). Každý čin má totiž svoje následky. Okrem ozbrojených poriadkových jednotiek, maniackej ministerky a šialencov v maskách so sekerami, môže byť veľkou prekážkou pri boji za spravodlivejší svet aj čisté svedomie...
 
V našich kinách sme mali možnosť vidieť tento film na festivaloch v Bratislave či Karlovych Varoch. Napriek tomu, že si rýchlo získal dobrú povesť a vo svete (predovšetkým v Južnej Kórei) sa  sa stal veľkým hitom, u nás na DVD a BR vychádza až teraz. 
 
Pre našinca je najdrahší juhokórejský film zaujímavý aj tým, že vznikol za českej účasti v Barrandovských ateliéroch. Podieľali sa tak na ňom ľudia, korí už majú na konte žánrovky ako Duna, Deti Duny či Solomon Kane. Okrem práce českých asistentov réžie či produkcie tak môžeme vidieť aj výsledok trikárov, stajlistov a filmových dizajnérov a architektov. Aj vďaka nim pôsobí Ledová archa dostatočne výpravne a nápadito.
 
Režisér Joon-ho Bong si sympatie mnohých festivalových návštevníkov získal už netradičným monster hororom The Host (ktorý sa mimochodom objavil aj v knihe 101 sci-fi filmov, ktoré musíte vidieť, kým umriete). A aj teraz výborne mieša rôzne prístupy k téme ľudí prežívajúcich vo vlaku. K úspešnému a uveriteľnému vykresleniu sveta budúcnosti mu pomáhajú predovšetkým výborní britskí herci vo vedľajších úlohách ako Jamie Bell (Jumper), Tilda Swinton (Narnia) či John Hurt (V ako Vendeta). Americké osadenstvo zase nesie predovšetkým bremeno príbehu a dodáva filmu hollywoodsky lesk - Chris Evans (Captain America) a Ed Harris (Skala) sú dobre zvolenými súpermi. Samotnou kapitolou je kórejský zjav Kang-ho Song (Dobrý, zlý a divný), ktorý aj teraz ostáva verný netradičným postavám a aj napriek menšiemu hereckému priestoru a mlčanlivosti si jeho úlohu „zámočníka“ určite zapamätáte.
 
Film o triednom boji nie je nijako zložitý. Ako sa hrdinovia posúvajú po vlaku, dozvedáme sa útržky o fungovaní súčasného sveta a čo všetko viedlo k terajšiemu stavu. Jednotlivé „levely“ sú dobre gradované a aj v stiesnených podmienkach vizuálne podmanivé. Niekoľko akčných scén zvyšuje napätie a minimálne tá na moste a následne v tuneli dorovná slávne bojové scény z Oldboya či Equilibria.
 
Ak máte radi témy navodené knihami a filmami ako je 1984 alebo V ako Vendeta určite si Ledovú archu nenechajte ujsť. Možno aj práve preto, že minimálne odchyľuje dvere za hranice bežnej komerčnej produkcie.
 
Hodnotenie: 80%
 
Ledová archa
Snowpiercer
USA / Južná Kórea / Francúzsko / Česko, 2013, 126 min
Réžia: Joon-ho Bong
Hrajú: Chris Evans, Kang-ho Song, Jamie Bell, Tilda Swinton, Ed Harris
Na DVD a BR od 27. apríla 2016 (Bontonfilm)

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Ledová archa (Snowpiercer)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok