Lego: Batman (Lego: Batman Movie)

30.06.2013 16:11

Mužom roka v Gotham City sa stane Bruce Wayne. Všetko by bolo okej, keby si na túto cenu nebrúsil zuby kandidát na prezidenta Spojených štátov Amerických, Lex Luthor... A keby Joker neukradol Luthorovi hodinky...

Temný rytier sa opäť vracia a ako to už v jeho animovanom svete býva zvykom, nevracia sa sám. Superman začína byť opäť v kurze, tak prečo ho neprizvať? A dlho očakávanú Ligu spravodlivých tiež treba pripomenúť. A Catwoman a Banea majú skrátka všetci radi, takže štek si určite zaslúžia.

Už z úvodného odstavca je vám asi zrejmé, že aktuálne Batmanove dobrodružstvo bude pekne v starom (ehm, prostoduchom) štýle. Luthor chce byť prezident a rád by zlikvidoval Supermana i Brucea Waynea, Joker chce pozabíjať pár tisícok ľudí a zničiť Batmana. Načo vymýšľať zložité zápletky, keď figúrky na šachovnici presne vedia, čo majú robiť. Klaďasi tak naháňajú zloduchov, obhadzujú sa hláškami, poprípade budovami či obrými robotmi.

Lego Batman perfektne spája temnotu Burtonových filmov s moderným Nolanovým pojatím. A dokonca dokáže primiešať aj čosi zo Schumacherovej pestrofarebnej vízie a ono to spolu skvelo funguje. Gotické stavby verzus moderné mrakodrapy, oldschool batmobil verzus moderné klzáky, drsné hlášky verzus komika...

Napriek tomu, alebo aj vďaka tomu, že filmík je prepchatý vedľajšími postavičkami (ešte Robin, Riddler, Penguin, Two-Face, Poison Ivy...) a kultovými odkazmi, ide o prekvapivo vtipnú poctu DC univerzu. Občas je to vlastne až paródia – skalní fandovia možno ťažšie prehryznú fakt, že aj Batman musí občas použiť MHD alebo, že sa Supermana spýtajú na priezvisko... („Mám len jedno meno. Ako Madona.“)

Film výborne ťaží z predošlých DC animákov, kde vždy najlepšie fungoval vzťah Netopierieho muža a Muža z ocele. Tentoraz sú ich slovné prestrelky a doťahovačky vybičované do dokonalosti (Superman: Ahojte chlapci, môžem vám pomôcť? Batman: A s čím, s parkovaním?). Až si myslím, že vydávať práve teraz tento film za Batmanovu sólovku je chyba. Minimálne Batman/Superman by sa hodilo.

A čo Lego prevedenie? Je super. Aj kvôli nemu mi prišla táto verzia príjemne originálna a hravá. Asi podobne ako pri seriáli Star Wars: Klonové války. Všetka akčná pompéznosť a komiksová naivnosť je zrazu absolútne fajn.

Ak doposiaľ držali žezlo medzi DC animákmi Superman: Soudný den a Batman vs. Red Hood, tak teraz dostali solídneho súpera. Možno je Lego: Batman v trochu uletenejšom štýle, ako sa čakalo, napriek tomu sa jedná o skvelú zábavu. Ak chcete niekomu spraviť pravú geekovskú radosť, tu máte skvelý tip na darček.

Hodnotenie: 80%

Lego: Batman
Lego: Batman Movie
USA, 2013, 68 min.
Réžia: Jon Burton
Hrajú: Troy Baker, Travis Willingham, Clancy Brown, Steve Blum, Rob Paulsen, Brian Bloom

Na DVD od 5.6.2013 (Magic Box)

Diskusná téma: Lego: Batman (Lego: Batman Movie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok