Lucia Droppová: Vyššie záujmy

26.11.2010 20:49

Po Alexandre Pavelkovej, Zuske Minichovej a Marji Holecyovej sa na pulty kníhkupectiev prebojovala ďalšia slovenská SF autorka so samostatnou knihou. Vyššie záujmy Lucie Droppovej prináša stále viac sympatické žilinské vydavateľstvo Artis Omnis, vďaka ktorému uzreli svetlo sveta aj slovenské verzie Černokňažníka a Pestis Draconum ako aj žánrové poviedkové zbierky Neželané dedičstvo po neobľúbenom strýkovi, Nie ste vy náhodou ten chýrny pán Rafin? a Tisíc toliarov za Olgu Stadnicku.

Lucia Droppová zvíťazila v Cene Fantázie. Dvakrát. To sa dočítate už na obale knižky. A poviedka Hladný tovar, ktorú sme mali možnosť čítať v zborníku Fantázia 2009, otvára aj aktuálnu zbierku. A začiatok to nie je bohvieaký... Teda Lucia ukazuje, že písať vie a Tovar sa číta plynulo, len mu až toľko neveríte. Zápletka je rozpracovávaná na prehnanom množstve strán a postavy sú trochu chladné. Obyčajnosť akosi trčí z každej strany.

Príliš teplá jeseň mala byť radšej mikropoviedka. Nie zázračná, ale určite nie nudná...

Ak prvým dvom textom vadí zdĺhavosť, tretí je presný opak. Ako som sa stal superhrdinom je vystavaná z krátkych akčných viet a je to fajn čítanie. Príbeh je z určitého pohľadu rutinný, ale to úderné pojatie mu dodáva akýsi ťažšie definovateľný presah.

Dokonalé šťastie je dlhé. Autorka však zvláda jednoduchý príbeh zdarne nastavovať bez toho, aby čitateľa odradila. Dokonca to je aj napínavé. A dostatok priestoru má hrdinka - žena, čo značne pomáha zžiť sa s postavami. Škoda drobných logických kopancov (Vrátnik pustí do Inštitútu neznámu osobu a pokojne odíde. Elektrický prúd zasiahne len útočníka a obeti, ktorú zviera, sa nestane nič...).

Vstupenka je mikropoviedka. A nemusela byť. Nemusela byť v zbierke.

Niečo obetovať je na tom lepšie ako Dokonalé šťastie, aj keď má podobné chyby (Neznámy chlap zaklope na dvere a o pár riadkov leží v lone hlavnej postavy). Táto novela má zaujímavé prostredie modelingu, uveriteľnú hrdinku, občas prepísknutú romantiku („...ich telá horeli vo vášnivom splynutí.“). Ako celok je to solídne prevedenie rozprávkového fantasy príbehu do súčasnosti.

A napokon Vyššie záujmy. Autorka vytvorila pôsobivú atmosféru a udalosti v zasneženej dedine sú celkom dobre „postrihané“, aj keď pri niektorých postavách máte pocit, že sú tam trochu navyše. Opäť sa nájde nejaký ten logický kopanec (Jedna z postáv pije zvieraciu krv a aby ju vyštvali, chcú jej podhodiť medvedie mäso, akoby samotná záľuba v chlípaní červenej nestačila.). Ide o najvyváženejší text v zbierke a najmarkantnejšie na ňom vidno, že Lucia Droppová by v budúcnosti mohla prísť s niečím naozaj zaujímavým.

Kniha má stopäťdesiat strán a minimálne stovka stojí za prečítanie. Ani jeden príbeh sa nezaobíde bez zádrhelov, a v porovnaní s tvorbou ostatných slovenských vydaných autorov zbierka značne kríva, tých necelých sedem eur by sa však dalo investovať aj stokrát horšie. Nebudem knihu prehnane odporúčať, ale ak patríte k čitateľom, ktorí prispeli svojim hlasom k Luciinmu víťazstvu v Cene Fantázie, máte veľkú pravdepodobnosť, že ku knihe budete mať podstatne menej výhrad, než to bolo v prípade recenzenta.

P. S.: Vydavateľstvo Artis Omnis s každou vydanou knihou badateľne znižuje množstvo redakčných nedostatkov.

P. S. 2: Tu si môžete prečítať poviedku Vstupenka

P. S. 3: A tu pôvodnu krátku verziu poviedky Príliš teplá jeseň

Hodnotenie: 50 %

Lucia Droppová: Vyššie záujmy
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Redakcia: Ivana Horecká, Andrea Harmanová
Ilustrácie: Zuzana Droppová
Rok vydania: 2010
Počet strán: 150
Prevedenie: pevná väzba
Rozmer 120×170
Cena: 6,50 €

 

Publikované na: www.sarden.cz 

Diskusná téma: Lucia Droppová: Vyššie záujmy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok