Michel Houellebecq: Platforma

15.10.2011 21:41

Francúzsky kontroverzný spisovateľ nám opäť prináša príbeh plný sexu, depresie a kritiky našej spoločnosti. Tentoraz si zobral na paškál sexuálnu turistiku.

Od autora som čítal Elementární částice, takže som vedel, do čoho idem. Houellebecq sa pohybuje na hrane medzi Charlesom Bukowskim a Chuckom Palahniukom. Jeho erotické scény sú dráždivé a priamočiare a jeho hrdina je zvrhlý a sebestredný intelektuál. Kým však spomínaný americký kolegovia píšu s určitou ľahkosťou a čitateľskou zrozumiteľnosťou Houellebecq píše o niečo „ťažšiu“ literatúru.

Platforma sa nečíta zle. Jej výpovedná hodnota však leží často v banalitách. Hlavný hrdina sa potuluje so zájazdom po Thajsku a opisuje nudu a sex. Mnoho vecí (sledovanie TV programov, rozhovory, prechádzky) nemajú vplyv na príbeh, sú len akýmsi záznamom. Lenže medzi týmito zbytočnosťami sú ukryté rôzne perly. Okrem narážok na politiku a svetové zriadenie, napríklad zhodnotenie tvorby Johna Grishama či Frederica Forsytha („Už jsem od toho vola cosi četl...“).

Napriek určite ukecanej cestopisovosti nemôžem knihu odsúdiť. Je pravda, že som občas pár strán preskočil, ale stále mi to prišlo ako hodnotné čítanie. Kniha ako celok je čitateľnejšia ako Elementární částice, navyše má zaujímavý koniec, ktorý by v ústach iného hrdinu vyznel dokonca ako posolstvo.

Kdesi sa aj Michal Hvorecký vyjadril obdivne na adresu tohto autora, zrejme to súviselo s tým, že Platforma je z časti cestopis, podobne ako Hvoreckého Dunaj v Amerike. Obom knihám sa dá vyčítať prehnanosť opisov bežných situácií, ale Francúzovi po celú dobu veríte, že príbeh i postavy sú skutočné.

Hodnotenie: 80%

Michel Houellebecq: Platforma
Preklad: Alan Beguivin
Redakcia: Anežka Charvátová, Renáta Plíšková
Vydavateľ: Garamond
Obálka: Jiří Troskov
Počet strán: 292
Rok vydania: 2008

Diskusná téma: Michel Houellebecq: Platforma

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok