Neal Asher: Hraniční válka

29.02.2016 15:04
Pohraničné boje tu boli vždy. A zrejme aj budú. Nikdy však neviete, kedy takýto „lokálny konflikt“ prerastie v niečo viac. A nakoľko išlo o cieľavedomý plán a nakoľko náhodu.
 
Zlá UI Erebus začala útočiť. Ale jej ciele sú strategicky málo významné a Rádové (čiže tie dobré) UI sú zatiaľ pokojné. Lenže umierajú ľudia (aj roboti, huimani či hybridi). A tak je na jedno z miest útokov vyslaný agent Ian Cormac, ktorý začne rozplietať klbko intríg a motivácií jednotlivých zúčastnených.
 
Asher už klasicky rozohráva príbeh okolo niekoľkých postáv, ktorých osudy sa postupne pretínajú. Nechýbajú opisy rôznych robotických monštier či podrobný popis runsiblového cestovania vesmírom. Autor si potrpí predovšetkým na popisoch mimozemských entít a techniky. Občas to možno aj preháňa. Veď runsibl je len „klasická“ hviezdna brána...
 
Kým vytvorenie uveriteľného sveta má Asher v malíčku, stále nedokáže (nechce?) napísať dostatočne živé postavy. Občas si pomôže filmovým strihom, ale samotné napätie či skôr záujem poznať pointu vytvárajú udalosti a nie čitateľov vzťah k postavám. Línia s vedkyňou Mikou ma vyslovene otravovala a najuveriteľnejšou postavou je vlastne Erebus.
 
Hraniční válka nemá komplikovaný dej, ale autor ho podáva takmer strojovým spôsobom, že čitateľ dlho netuší, prečo postavy konajú tak ako konajú. Postupne sa pravda vynára na povrch a napokon ju zisťujú všetci hrdinovia. A čitateľ pri treťom vysvetľovaní toho istého už aj zaškrípe zubami, hlavne keď na motív jedného z hlavných aktérov sa dá prísť pomerne skoro (skôr ako asi autor zamýšľal).
 
Asher napísal fajn oddychové sci-fi, ktoré príbehom pripomenie Históriu Duny (len Omnius sa tu volá Erebus) a vysvetľovaním vývoja civilizácii vo vesmíre Odhalený vesmír, stále má však dostatok originality, aby bol jeho svet „Polity Universe“ životaschopný. 
 
Záver Cormacovskej série má znesiteľných 360 strán a slušné tempo. Nemá núdzu o ultra drsných hrdinov i zákerné bio-techno-nano hračky. Príbeh by sa zaobišiel bez niektorých podrobných opisov, ale to by už asi kniha stratila na svojej „asherovosti“. Nateraz ide o ukončenie príbehov agenta Cormaca, ale vydavateľstvo Polaris na rok 2016 pripravuje hneď dve knihy z tohoto obľúbeného univerza.
 
Hodnotenie: 70%
 
Neal Asher: Hraniční válka
Vydavateľstvo: Polaris
Preklad: Marek Hrnčíř
Obálka: Steve Rawlings
Počet strán: 368
Rok vydania: 2014

Diskusná téma: Neal Asher: Hraniční válka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok