Občan pes

09.02.2008 12:23

 

Čo to je?

Kritika konzumu alebo thajská odpoveď na Améliu z Montmartru. To „thajská“ okrem iného znamená aj to, že sa tu vyskytuje zhulený plyšový medvedík či oživlé sardinky v oleji...

 

O čom to je?

Maldík Pod stratí prst a rozhodne sa ho hľadať. Krásna Jin stratí rozum a chce zachrániť svet od záplavy PET fliaš. Scenárista s režisérom stratia zábrany a kladú tejto dvojici do cesty tie najuletenejšie prekážky a ľudské (aj zombie) karikatúry.

 

Kto za to môže?

Asociácia slovenských filmových klubov vracia úder, a svojou distribúciou uštedruje ďalšiu ranu slovenskému komerčnému divákovi. Úder dobre mierený a primerane umelecký a hlboký.

 

Prečo je to také skvelé?

Občan pes je režisérske šialenstvo plné brutálneho čínskeho humoru, ktoré sa prelína s absurdnou romantikou. Scenár je nepredvídateľný, surrealizmus sa sype na diváka nečakane, so sadistickou radosťou. Film je jedno veľké posolstvo, ku ktorému sa však treba prepracovať cez spievajúcich šikmáčov, obrovské haldy plastových fliaš či zakázanú literatúru.

 

Čo s tým?

Môžete tento film nenávidieť, jeho filmárske kvality však poprieť nemôžete. A minimálne bláznivá ústredná pesnička vás aj tak dostane...

 

Hodnotenie: 80%

 

Citizen Dog

Thajsko, 2004, 100 min

Réžia: Wisit Sasanatieng

Hrajú: Mahasamut Boonyaruk, Saengthong Gate-Uthong, Pen-Ek Ratanaruang