Philip K. Dick: Minority Report a jiné povídky

20.08.2012 14:11

 Možno sa čudujete, čo tu robí recenzia na knihu, ktorá vyšla pred desiatimi rokmi. Okrem toho, že patrí k mojím obľúbeným je dôvodom aj to, že táto zbierka obsahuje poviedku Zapamätáme si to za vás zo zľavou. Ako vám to nič nehovorí, to preto, že u nás je známejšia pod názvom Total Recall.

 

Philip K. Dick sa nedožil žiadnej filmovej adaptácie vlastného diela, napriek tomu ich už je pomerne hojne. Zbierka Minority Report a jiné povídky sa (viac-menej) zamerala na texty, ktoré boli predlohou pre filmové spracovania.

 

Minority Report obsahuje klasické Dickove témy. Hlavný hrdina Anderton je starnúci policajt, ktorému na nálade nepridá ani mladý a perspektívny kolega dýchajúci mu na krk. Navyše prístroj na určovanie zločinov, ktoré sa ešte len stanú, prinesie práve Andretonove meno. Na premýšľanie nie je čas, treba sa dať na útek. Ide o jeden z najčitateľnejších textov zbierky, pretože depresia i hľadanie reality sú podané ľahko a akčne. Poviedka síce nepatrí k najkratším, ale pre potreby filmu ju podstatne epicky rozšírili a dali jej o niečo americkejšie finále. Minority Report Stevena Spielberga patrí k najlepším filmovým sci-fi, ale ak máte radšej menej popcornových hrdinov, menej milujúce manželky a menej zmyslu pre hrdinstvo, určite sa oplatí prečítať tento text.

 

Druhá série je z dnešného pohľadu možno trochu predvídateľná, ale opäť ide o veľmi príjemné čítane. Zápletku boja ľudí a strojov veľmi podobne rozoberal seriál Battlestar Galactica. Ak vám stačia menej pompézne kulisy postapokalyptického sveta, budete sa baviť. Určite viac ako pri filme (resp. dvoch filmoch) Screamers (Screamers: Hlasy z podzemia, 1995 a Screamers: Hon na člověka, 2009) na motívy Druhej série. Filmové verzie totiž príliš tlačia na akciu, hororovosť a robotickú tému. Práve ľahkosť a uveriteľnosť je to, čím boduje predloha.

 

 

Elektrický mravenec nebol sfilmovaný, ale jeho tému sme na plátne videli už niekoľkokrát. Veď kto z nás môže povedať, že nie je android? A čo by sme robili, keby nám niekto povedal, že sme? Tak napríklad hlavný hrdina tohto príbehu sa rozhodne experimentovať. Opis niektorých zariadení pôsobí občas komicky (dierne pásky), ale nijako to neuberá na čítavosti a údernosti poviedky.

 

Tak pravil mrtvý je o majiteľovi pohrebného ústavu, kde si môžete svojho mŕtveho rodinného príslušníka sem-tam oživiť a stráviť s ním napríklad sviatky. Poviedka patrí k tým menej priamočiarym aj preto, že spracováva tému boha.

 

Válečná hra patrí k tým hravejším a satirickejším. Je príjemne humorná a pritom mrazivá. V jej jednoduchosti je krása: hlavní hrdinovia sa pokúšajú vyhrať zvláštnu spoločenskú hru, ktorá možno ani hrou nie je.

 

Být tak Měňavkou je Dickovskou romancou priam shakespearovkých rozmerov. Aj keď má jednoduchý námet, určite si ju zapamätáte, pretože je podaná svojsky skľučujúco.

 

Víra našich otců ukazuje ako sa dá napísať 1984 v poviedkovej podobe. Strana, Vodca, Odpor. Téma odkrývania systému bola použitá v mnohých knihách, filmoch i seriáloch, v Dickovej podobe má však stále svoju originálnu silu.

 

Total Recall / Zapamatujeme si to za vás se slevou je jedna z najlepších SF poviedok. Verhoevenov film (Total Recall, 1990) je notoricky známy, Dickov text sa však drží oveľa viac pri Zemi. Samozrejme, ide o tajných agentov i o Mars, ale kým film rozvíjal príbeh o odboji a povstaní, poviedka „len“ nahadzuje základnú otázku: sú spomienky hlavného hrdinu skutočné, alebo je skutočnosť nahradená spomienkami? Krátky a úderný text nie je nijako extra temný, ale je tam tá správna dávka dickovskej paranoje. Aj preto môžeme stále dúfať, že nový filmový Total Recall okrem trikov a akcie prinesie napríklad aj pocit odcudzenia, ktorý je dôležitou súčasťou predlohy.

 

Celkovo je zbierka prudko čitateľná, pretože tú úplne absentujú halucinogénne príbehy (ak aspoň trochu poznáte dielo PKD, viete, čo mám na mysli). Nemusíte sa však báť, klasické zvraty a pochybnosti o realite nájdete v každej poviedke, len sú tentoraz podané o niečo „ľudskejšie“.

P.S.: V anglickej verzii tejto knihy nájdete aj Impostor, v českom vydaní však chýba. Film podľa tejto poviedky nijako extra nezabodoval, ale vôbec nie je zlý. Pri spätnom pohľade je až zarážajúce, koľko si neskôr Spielbergov veľkofilm požičal práve z tohto filmu a tejto predlohy.

 

Hodnotenie: 90 %

 

Philip K. Dick: Minority Report a jiné povídky
Vydavateľstvo: Mladá fronta
Preklad: Helena Heroldová, Petra Andělová, Mirek Valina
Rok vzdania: 2002
Väzba: brožovaná
Počet strán: 328
Obálka: Martin Zhouf

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Philip K. Dick: Minority Report a jiné povídky

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok