Robert Crais: Ochránce

02.08.2011 20:39

O nejakom Robertovi Craisovi som nemal ani šajnu. A už vôbec nie o dvojici detektívov Joe Pike/Elvis Cole. Aj napriek tomu, že títo dvaja už majú za sebou niekoľko kníh.

 

Ochranca je štandardný „americký“ triler. Bývalý vojak, mlčanlivý, nezničiteľný... V prvom momente mi to prišlo ako film s Johnom Cenom (napr. fakt zábavné béčko Vojak). V druhom momente mi to pripomenulo štýl písania Lee Childa (napr. priemerné Nemáš čo stratiť). Napokon si to však z oboch zobralo to lepšie.

 

Román sa sústredí na Joa Pika, jeho parťák Cole je na vedľajšej koľaji. Joe má za úlohu (láskavosť pre starého priateľa) udržať na žive mladú, bohatú a (samozrejme) sexy dcéru (samozrejme) milionára. Klišé, ktoré je však zatlačené do úzadia vďaka rýchlej akcii. Dobrej akcii.

Crais šikovne dodáva béčkovým motívom hlbší rozmer (sympatická snaha o priblíženie vnútorného sveta hlavného hrdinu prostredníctvom minulosti) a jednoduché zápletky rozmieňa na niekoľko menších a zaujímavejších. Prostý útek pred zabijakmi je tak obohatení o detektívne pátranie po prenasledovateľoch.

 

Ochranca je napísaný ako podľa príručky. Je to akčný triler, ktorý sa ničím nezapodieva viac, ako je treba. Nie je to žiadna psychologická sonda, ani vypointovaná detektívka, ale zábava je to slušná. Samotný príbeh sa na konci javí trochu jednoducho a možno aj predvídateľne, ale počas čítanie ste na tom podobne ako hrdinovia a túžite odhaliť pravdu.

 

Akčná americká zábava, ktorá sa na nič nehrá.

 

70%

Diskusná téma: Robert Crais: Ochránce

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok