Sebastian Faulks ako Ian Fleming: James Bond - Diabol sa postará

15.07.2012 16:20

Opäť je tu leto, preto som sa znovu vrhol na oddychové knihy. Jednak cez prázdniny necítim potrebu veľa rozmýšľať a okrem toho stále sú knihy, série i autori, ktorými si musím doplniť svoje čitateľské medzery. Začneme agentom 007.


Čo môže byť lepšie dovolenkové čítanie ako Bond, James Bond? Sebastian Faulks sa rozhodol vzdať poctu slávnej sérii i slávnemu spisovateľovi a tak tu máme opäť studenú vojnu a opäť cestovanie po svete. Tentoraz pôjde predovšetkým o Irán, čo bola určite veľmi dobre zvolená lokácia.

Bond je na dovolenke (skvelý začiatok) a užíva si. O chvíľu sa však všetko zmení. Na scénu totiž prichádza zlý, zlý Gorner, ktorý ublížil jednej žene, a možno aj dvom. Agent 007 vlastne nemá na výber...

Diabol sa postará je rozprávaný pozvoľne a naplno využíva atmosféru leta. Fetišisticky sa pohráva s dobovými módnymi a motoristickými vychytávkami, akcia je napísaná celkom pôsobivo. Lenže...

Táto Bondovka je namiešaná tak pedantne (sex, šport, naháňačky, zrada, záchrana sveta), že absolútne ničím nevybočuje od očakávaní. Spočiatku sa síce hrá na špionážny román, postupne sa však mení na filmovú akčnú zábavku, kde už logika nie je príliš vítaná.

Ide o oddychovku v každom smere a preto sa dá knihe všeličo prepáčiť, ale keď dôjde ku konfrontácii Bonda s hlavným záporákom, miera klišé ma takmer zabila. Siahodlhé vysvetľovanie svojich zákerných plánov ako zničiť svet si záporný hrdina i autor mohli odpustiť.

Napriek mojim výhradám si viem Diabol sa postará celkom dobre predstaviť vo filmovej podobe. Stačilo by sa sústrediť na akciu a lepšie zdôvodniť konanie postáv vo finále a je z toho solídna bondovka, pokojne aj pre Davida Craiga.

Román ma neznechutil ani nenadchol. Nabudúce však radšej siahnem priamo po Flemingovi.

50%

Diskusná téma: Sebastian Faulks ako Ian Fleming: James Bond - Diabol sa postará

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok