Splice

27.10.2010 20:24

decký výskum. Hranie sa na boha. Experiment vymknutý spod kontroly... Veru, máme to tu opäť. Dvojica mladých vedcov – manželov sa pokúša skombinovať zvieracie a ľudské gény. Ich výsledky sú úžasné, veď dokázali vytvoriť hnusnú tučnú húsenicu. Už z plagátu je však jasné, že pri nejakom plaziacom tvorčekovi to neostane.

Spoločnosť Palace Pictures máme radi kvôli Grindhousu a aktuálnemu Machete. Zbožnujeme ju však predovšetkým vďaka zábavnej šialenosti Krvavá hostina či slušne nepríjemnému V pasci. Chlapci z PP sa teraz rozhodli potešiť hororofilov uvedením filmu Splice z roku 2009 od Vincenza Nataliho.

Režisér sa preslávil undergroundovým kultom Kocka, vzápätí Cypherom ukázal Spielbergovi a Wachovským, že točiť úchvatné paranoidné sci-fi je preňho brnkačka a aby to poriadne zaklincoval, pridal ešte svojský krátkometražný príspevok do romantického Paríž, milujem ťa. Prečo potom jeho meno nezdobí obálky časopisov, nie je v porotách medzinárodných festivalov a nie je vynášaný do nebies? Možnože práve pre Splice.

Natali sa pokúsil o čosi podobné ako skúšal Friedkin so svojím Chrobákom. O minimalistickú štúdiu človeka, ktorý sa vyvíja/deformuje pod tlakom okolností. On však trochu nešťastne (ale vzhľadom na scenár nevyhnutne) použil množstvo trikov, ktoré často uberajú na atmosfére. Nová bytosť je pre potreby svojho vplyvu na postavy vymodelovaná výborne, ale väčšina divákov predsa len nedokáže absorbovať niečo divné, keď im je to bez okolkov strčené pod nos.

Mať vo filme Adriena Brodyho a Sarah Polley je fajn. Hlavne vďaka nim ide o zaujímavý zážitok. Ich postavy robia chyby, klamú, podvádzajú, a pri tom im veríte, že za daných okolností sa nemôžu chovať inak. Obaja vedci sú načrtnutí možno trochu schematicky, ale vďaka emocionálnemu náboju to vôbec neprekáža. Okrem toho ide predsa o horor, tak načo nám je originalita...

Práve originálnosť bude pre mnohých kameňom úrazu. Príbeh je triviálny (podľa mňa zámerne) a výnimočné je predovšetkým jeho poňatie prostredníctvom citov a túžob oboch protagonistov. Citeľná je hlavne snaha dať motívom béčkových filmov (napr. Mutant) ľudské a trochu artové vyznenie. Atmosféra je slušne budovaná a napätie primerane gradované, záver je však príliš akčný a veľkolepý.

Režisér dostal možnosť režírovať niekoľkonásobne drahší film, ako tomu bolo doteraz, v celkovom vyznení však ide o najkomornejší projekt na akom pracoval. Je to trochu škoda, pretože na film s Adrienom Brodym si mohol vybrať iný scenár. Na druhú stranu je úplne jasné, že Brody si vyberá divné filmy zámerne, pretože ho ešte stále väčšina ľudí považuje za Pianistu.

Vincenzo Natali je majster vo vykresľovaní odcudzenia postáv a tentoraz dokázal prekonať aj určitý chlad, ktorým boli charakteristické jeho predošlé výtvory. Celkovo ide o zaujímavý počin, ktorý ocení predovšetkým špecifická skupina fanúšikov temnoty, ktorá v žánri nemá až taký prehľad. Rozhodne to však neznižuje koeficient očakávania na sfilmovanie Neuromancera, ktoré sa producenti rozhodli zveriť do rúk práve tomuto režisérovi.

Hodnotenie: 60 %

 

Splice
Dráma / Sci-Fi / Triler
Kanada / Francúzsko / USA, 2009, 104 min
Réžia: Vincenzo Natali
Hrajú: Adrien Brody, Sarah Polley, David Hewlett, Delphine Chanéac
V kinách SK od 28.10.2010

Publikované na: www.sarden.cz
 

Diskusná téma: Splice

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok