Stvorenia (Humains)

18.03.2010 12:56

Vďaka Tobe Hooperovi vieme, že do Texasu neradno chodiť, Greg McLean nám zase ukázal, že Austrália je tiež pekne nebezpečné miesto a kvôli Takashimu Shimizu sa do Japonska rovnako nijak nehrnieme... Zlatý starý kontinent, povedali by ste si. Alexandre Aja si však dovolil podotknúť, že ani Francúzsko nemá o vražedných maniakov núdzu, a Slovensku na povesti nepridali zase filmy Eliho Rotha... 

A teraz tu máme ďalšiu survival záležitosť, ktorá sa rozhodla eliminovať rozvoj cestovného ruchu. Tentoraz nám tvorcovia chcú vsugerovať, že vo Švajčiarsku sa okrem čokolády, hodiniek, bánk a Romana Polanského ukrýva aj čosi omnoho horšie...

Ak sa vám zdal začiatok tejto recenzie komplikovaný a neviete „ktorá bije“ tento film rozhodne nebude pre vás. Humains sú totiž len a len pre nostalgických vymetačov videopožičovní a žánrových fanúšikov, ktorí sú zvyknutí čo to pretrpieť.

Pár priateľov ide na výlet do hôr... Takto sme to zažili už stokrát. A práve tak to máme aj radi, veď načo to komplikovať. Tvorcovia tohto filmu sa to však rozhodli obohatiť. Nie moc, ale dosť na to, aby bol človeka hneď z úvodu otrávený. Sledujeme totiž dve skupinky, ktoré sa aj tak musia stretnúť... kto by inak umieral, však? Je to len pár minút, ale slušne zabraňujú filmu rozbehnúť sa. Príliš veľa rozprávania, primálo akcie či napätia.

Do polovice to pripomína staré talianske zombie filmy – kde sa kamera minimálne polovicu stopáže venuje krásam prírody a až v posledných desiatich minútach sa požierajú mozgy. Lenže tu nostalgia nefunguje a ani tie zábery na špicaté skaly a trávnaté stráne nemajú ten správny „national geographic“ rozmer. A o nejakých mozgoch nemôže byť ani reči.... Ku konci sa veci síce konečne dajú do pohybu, ale to už zase tvorcovia pre zmenu použijú príliš opozeranú dejovú schému... Áno, pracujú so žánrom úplne opačne – kde mali zjednodušovať, komplikujú, kde mali prísť s niečím svojím, kopírujú.

Napriek množstvu nedostatkov sa na film aj vďaka jeho krátkosti celkom dobre (čítaj: letargicky) pozerá, a pokiaľ prežijete neutrálny začiatok, môžete sa pobaviť na pár drobnostiach. Film takéhoto druhu si však vyslovene pýta nejaký ten výšplech krvi, slušnejší gore efekt či nejakú tu nahotu. Na nič z toho nemali tvorcovia odvahu (a zjavne ani peniaze), preto vznikol len ďalší nevýrazný film o krvilačných(?) tvoroch v horách, ktorý ocení len veľmi malá skupina divákov zaťažená na „prírodné“ horory.

Ak sa vám nepáčila už vizuálne zaujímavá Jaskyňa, po tomto filme ani nesiahajte. Ak sa vám ako tak pozdával atmosferický Pád do tmy, zabudnite, že ste niekedy čítali čo i len jedno pozitívne slovko na tento film. A ak zbožňujete napríklad filmy Terrencea Malicka, nechápem, prečo vôbec čítate recenzie takéhoto druhu :-).

 


Hodnotenie: 30 % 

Les Humains (Stvoření)
Francúzsko/Švajčiarsko, 2009, 83 minút 
Réžia: Pierre-Olivier Thevenin, Jacques-Olivier Molon
Hrajú: Dominique Pinon, Philippe Nahon, Sara Forestier, Lorànt Deutsch

 

Publikované na: www.sarden.cz

Diskusná téma: Stvorenia (Humains)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok