Texaský masakr motorovou pilou 3D (Texas Chainsaw 3D)

29.07.2013 19:37

Máloktorý žáner funguje prostredníctvom prequelov, seguelov, trológií, sérií, spin-offov ako horor. Teda horor v zmysle vyvražďovačky. Zjavne je to aj tým, že téma „magor s mačetou, nožom, hákom, sekerou, pílou naháňajúci prsnaté dievčatá“ je pomerne rýchlo vyčerpateľná.

 

Aj fenomén TCM (Texas Chainsaw Massacre) zažil niekoľko comebackov. Originál z roku 1974 je legenodou, ktorú však zahádzal hlinou ten istý režisér (Tobe Hooper!) prostredníctvom zbabraného pokračovania. Deväťdesiate roky priniesli prekvapenie v podobe tretieho filmu, lenže následný pokus o naštartovanie novej série (TCM: Next Generation) skončil katastrofou. Navyše na dvere už klopali zabijaci novej a o niečo inteligentnejšej éry.  Po prelome tisícročí však začali klasický slasher (Vreskot, Temná legenda) opäť vytláčať filmy s brutálnejšími prvkami exploitation (Noc s nabrúsenou britvou, Pach krvi) a nastal tak vhodný čas na návrat sympaťáka s motorovou pílou. Remake Texaský masaker motorovou pílou produkovaný Michaelom Bayom bol úspešný (a nič zásadné nepokazil). Vzápätí však prišiel jeho prequel, ktorý všetky nádeje na konečne poriadnu sériu opäť utopil.

 

Niekoľko scenáristov (je to smutné, ale aj vyvražďovačky dnes píšu minimálne piati) sa teraz naštvalo a napísali priame pokračovanie prvého Hooperovho filmu pod „zjednodušeným“ názvom Texas Chainsaw 3D. Ide o klasický sequel, kde si mladšie publikum počas úvodných titulkov stihne pozrieť všetko podstatné z jednotky. Vzápätí sa dozvieme, že rodinka Sawyerovcov to po svojom vražednom vyčíňaní pekne schytala od pomstychtivých spoluobčanov. Vyzerá to, že prežilo len malé dievčatko.

 

Dievčatko vyrástlo a má prsia trojky. Keď zistí, že je adoptovaná, dosť ju to naštve a rozhodne sa ísť do Texasu, kde jej stará mama odkázala rodinnú vilu... Zoberie pár kamošov (černoch, ešte jedny trojky a stopujúci sympaťák) a na dodávke značky Volkswagen (ako inak) vyrážajú. V rodinnom sídle ich čaká hneď niekoľko prekvapení...

 

Režisér John Luessenhop už pri svojom predošlom Takers (Gangstri) ukázal, že si vie vypožičať všetko potrebné od iných a i tak natočí solídnu vec. Pri jeho TC(M) 3D je to rovnaké. Používa to, čo fungovalo pred štyridsiatimi rokmi a kombinuje to s vychytávkami z pred pár rokov. Občas je to bohapusté vykrádanie, ale vzhľadom na pekelne nízke číslo vydarených filmov v sérii TCM ste vďační, že tento zlepenec akosi funguje.

 

Občas to dokafrú scenáristi (na kieho boha sa to odohráva na Halloween?), občas režisér (zbytočná snaha o vytváranie napätia), občas chlapíci od efektov (v dnešnej dobe sa pri prepilovaní visiaceho tela skrátka MUSIA vyvaliť črevá). Je tu však funkčný motív založený na konflikte medzi vraždiacou rodinou a obyvateľmi vraždiacimi vraždiacu rodinu. Vďaka tomuto i keď nie originálnemu motívu sa dá pri TCM 3D baviť. A sú tam samozrejme tie trojky. ...a dostatok krvi.

 

Ak niečím najnovší TCM prekvapil, tak svojou priemernosťou. V dobrom zmysle, pretože sú tu dobré momenty a slabé momenty, ale ako celok sa nejedná o žiadnu katastrofu. Veď  ťažko očakávať od siedmeho filmu v rade, že príde s nejakým liekom na staré známe neduhy exploitation vyvražďovačiek. Navyše fajnšmekrov poteší účasť hercov z pôvodného filmu (vrátane hlavnej hrdinky a Leatherfacea).

 

Ak vám stačia funkčné ľakačky, rýchly spád a nabušený Leatherface (a pekné herečky), budete spokojní. A ak prežujete krívajúcu policajnú logiku a smutný fakt, že ani jedno dievča sa poriadne nevyzlečie, budete tiež spokojní. Na sparné leto ideálny relax.

 

Hodnotenie: 60%

 

PS: Nezabudnite na záverečnú potitulkovú scénu.

 

Texas Chainsaw 3D

USA, 2013, 92 min.

Réžia: John Luessenhop

Hrajú: Alexandra Daddario, Trey Songz, Bill Moseley, Tania Raymonde, Dan Yeager, Thom Barry

 

Na DVD a BR od 17.7.2013 (Bonton Film)

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Texaský masakr motorovou pilou 3D (Texas Chainsaw 3D)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok