Traja mušketieri na filmovom plátne

20.10.2011 21:53

Pomaly ale isto sa k nám blíži nová verzia Troch mušketierov, tentoraz pod taktovkou béčkara Paula W. S. Andersona. Tento režisér je babrák (Žoldnier: Légia skazy, Votrelec vs. Predátor), ale občas vie pobaviť (Mortal Kombat, Rallye smrti). Tentoraz naverboval Christopha Waltza do úlohy kardinála Richelieu, Millu Jovovich ako mylady De Winter a Orlanda Blooma ako lorda Buckinghama. Cesta do pekla i do neba je otvorená...

Pri tejto príležitosti nezaškodí poukázať na fakt, že hrdinov z Dumasovho dobrodružného románu (troch románov) Francúzi zbožňujú viac ako Napoleona či Johanku z Arku.

POSLEDNÉ VERZIE
Už je to nejaká doba, čo traja (ale veď dobre viete, že sú štyria) chlapíci s krížom na prsiach naozaj zažiarili. Nie tak dávno to skúšali napríklad v televíznej D'Artagnanovej dcére, ale ani pekné herečky, pár dobre zvládnutých súbojov a účasť tria Gérard Depardieu, Michael York, John Rhys-Davies nedokázali naozaj zaujať. Snáď o trochu úspešnejšia bola D'Artagnanova dcéra so Sophie Marceau, ktorú občas volajú aj Pomsta troch mušketierov.

S nesenilnými mušketiermi sme sa stretli v Hyamsovom Mušketierovi, ktorý okrem mierne zbytočnej Catherine Deneuve nemal s francúzskym štýlom nič spoločné. Respektíve mal. Film sa totiž snažil držať súčasnej francúzskej akčnej školy, čiže má dementný scenár a súboje sú plné akrobatických kúskov a lietania. Aspoňže na záporáka sa dá pozerať.

     

Keď môžu Američania, prečo nie aj Česi? D'Artagnan a traja mušketieri mali okrem českej účasti aj dekolt Emmanuelle Béart. A to je všetko.

HOLLYWOOD
Rok 1998 bol tiež jeden z tých mušketierskych. Céčková akčná hviezda Michael Dudikoff to odpálil so svojim Mušketieri zasahujú (tajní agenti, Las Vegas, D'Artagnan...). O niečo viac však bodoval Muž so železnou masku. Toho od Williama Richerta nikto nepozná, ale ten od scenáristu Statočného srdca je pre mnohých srdcovkou. Leonardo Di Caprio v úlohe Slnečného kráľa sa zviezol na vtedajšej sláve Titaniku, ale úderka mušketierov Irons, Malkovich, Depardieu, Byrne vás donútia pozerať na to do konca.

Podobný model zvolili aj tvorcovia najznámejšej americkej verzie slávneho príbehu. Charlie Sheen, Oliver Platt a Kiefer Sutherland bavia, brčkavý Chris O'Donnell zavadzia, ako len môže. Kravina pre mladé publikum. Ale títo Traja mušketieri sú celkom sranda.

   

ANIMÁKY
Animovaný španielsky Dartaňan a traja mušketieri patrí k mojim obľúbeným. Videl som ho ako dieťa a držal som D'Artacanovi/Dogtanianovi (ale áno, hrdinovia sú psy) palce od začiatku do konca. Výchovné a akčné - presne také, aké chlapčenské dobrodružstvo má byť. U klokanov si pre zmenu „nakreslili“ Muža so železnou maskou a Disney do modrého mundúru obliekol aj Mickeyho Mousa. A pozadu samozrejme neostali ani Japonci a o anime podobu sa postarali tvorcovia Pokémona... Bábkovú verziu predviedli Dáni s Lotyšmi.

   

KLASIKY
Asi najznámejšou a najvydarenejšou televíznu adaptáciu je Muž so železnou maskou s Richardom Chamberlainom v titulnej úlohe. Režisér Mike Newell spravil prvý krok k Harrymu Potterovi a Princovi z Perzie.

Keď sa ponoríme hlbšie do histórie, dostávame sa ku skutočným klasikám. Hudobno-herecká skupina Les Charlots je možno známejšia i kritikou oceňovanejšia pod označením Bažanti, ale ich zábavku Štyria sluhovia a štyria mušketieri mám fakt rád. Francúzsky šarm a humor v pravom slova zmysle. Vždy, keď si po tomto filme pustím „obyčajných“ mušketierov, pripadajú mi hrozne vážny. Štyria sluhovia a kardinál sú na tom horšie, ale určite vás to nezabije.

  

Americko-britský Traja mušketieri s Oliverom Reedom, Richardom Chamberlainom a Michaelom Yorkom sú asi tým najlepším, čo možno vidieť. Režiséra Richarda Lestera si pamätáme vďaka pokračovaniam Supermana, ale jeho trilógia (Traja mušketieri, Štyria mušketieri, Návrat mušketierov) je aj napriek postupnému poklesu kvality určite jeho magnum opus. Akcia, humor, spád. Adaptácia pre všetky generácie divákov.

Traja mušketieri (Tři mušketýři: Královniny přívěsky) majú asi len jednu chybu. Sú už trochu starí. Teda film je starý. Predsa len rok 1961 je už tak trochu v kategórii pre pamätníkov. Napriek tomu ide o profesionálnu a francúzsku národnú poctu slávnemu románu. Podobne je na tom aj pokračovanie Taja mušketieri: Pomsta Milady de Winter.

     

TALIANI A TÍ DRUHÍ
V šesťdesiatych rokoch sa na vlnu európskych veľkofilmov naskočili aj Taliani a aj s nižším rozpočtom dokázali pobaviť svojím D'Artagnan a traja mušketieri, aby vzápätí vyvolali mierne rozpaky dielom Zorro a traja mušketieri. Pre vylepšenie imidžu tak spojili sily s Francúzmi a vytvorili Železnú masku s Jeanom Maraisom (došľaka s francúzskym skloňovaním).

K najstarším adaptáciám, ktoré sa dajú vidieť patria Traja mušketieri z roku 1948 s Genom Kellym (len pre istotu, to je ten zo Spievania v daždi), Muž so železnou maskou z roku 1939 od hororového klasika Jamesa Whalea (Frankenstein) a Traja mušketieri a Železná maska s Douglasom Fairbanksom (Robin Hood) s dvadsiatych rokov.

TROCHU DIVNÉ KUSY
Ako pri každom kulte, aj tentoraz vznikli aj trochu „divné kúsky“. Pre mladšiu generáciu sú tu seriálové Odvážne kordy alias Mladí mušketýři, pre šialencov sú tu Mušketieri na Harleyoch s Davidom Hasselhoffom a fanatikov môže zaujať groteska Max a traja mušketieri (The Three Must-Get-Theres) s komikom Maxom Linderom.

Na záver sa patrí spomenúť, že Československo má na konte slušné sfilmovanie hudobnej divadelnej hry Traja mušketieri z roku 1982, o ktorú sa postaral Ladislav Rychman, režisér filmov ako Starci na chmelu či Dáma na kolejích.

Ako vidíte, filmových mušketierov je naozaj dosť, ale tých nesmrteľných až tak veľa nie je. Možno už je na čase, aby sa niekto poriadne pozrel na prostrednú časť knižnej trilógie, ktorá celkom zaujímavo pracuje so vzťahmi medzi jednotlivými mušketiermi a ponúka aj nový pohľad na záporákov. Pokúsil sa to už spomínaný Návrat mušketierov, ale v porovnaní s prvou knihou (o kráľovniných príveskoch) a treťou (o mužovi so železnou maskou) je dvojka neskutočne v úzadí.

P. S.: Aby som nezabudol. Nedávno som videl trochu bizarný animák na motívy Dumasovej knihy. Barbie a traja mušketieri má biednu animáciu, ale vôbec to nie je také zlé, akoby sa mohlo zdať. Slušný spád a hláškujúca Barbie ma v podstate dostali...

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Traja mušketieri na filmovom plátne

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok