Vec (The Thing)

11.12.2011 13:29

Keď John Wood Campbell jr. v roku 1938 napísal román Who Goes There určite netušil, že sa dočká hneď niekoľkých filmových adaptácii, rozhlasovej i počítačovej hry.

Film The Thing From Another World nie je u nás veľmi známy, ale na päťdesiate roky ide určite o odvážny kúsok. Omnoho inakšie sa pozeráme na verziu z roku 1982, ktorou režisér John Carpenter dosiahol vrchol vo svojej kariére a ktorá herca Kurta Russela dostala do prvej ligy. Skrátka pravá klasika.

Tím vedcov odhalí na Antarktíde NIEČO v ľade. A ako správni vedátori sa to samozrejme rozhodnú preskúmať. Lenže to niečo rozhodne nie je len taká obyčajná VEC, ktorá by chcela celý film trčať v studenej kocke. Triviálna zápletka je zaujímavá predovšetkým preto, že v tábore je pár ľudí, ktorí dokážu myslieť tak trochu prakticky...

A máme to tu opäť. Opäť to isté. A tentoraz naozaj zbytočne. Totožný príbeh ako naposledy prerozprávaný trošičku (naozaj len trošičku) z iného pohľadu (sakramentsky málo odlišne na to, aby to mohol byť prequel). Tentoraz je však hnací motor ženského pohlavia... a je to sympatická zmena. Mary Elizabeth Winstead (dcéra Johna McClanea z poslednej Smrtonosnej pasce) sa zo všetkých síl snaží byť novou Sigourney Weaver či Jamie Lee Curtis a aj keď sa jej to celkom aj darí, sama nedokáže film utiahnuť.

Režisér Matthijs van Heijningen Jr. poňal atmosferickú, psychologickú, hororovú tému ako rýchlu jazdu plnú efektov a krvavých nechutností. Veru, riadny prešľap. V takomto priamočiarom a rutinnom prevedení pôsobí film céčkovo a nijako sa neodlišuje od rýchlokvasiek typu Doom či Votrelec vs. Predátor.

Hudba Marca Beltramiho je buď výnimočne nevýrazná alebo taká dokonalá, že ju počas filmu ani nevnímate. Pôvodný Carpenterov motív je využitý minimálne a práve tie dva momenty, kedy zaznie, sú na filme najzaujímavejšie. Škoda že ide o úvodné a záverečné titulky.

Aby som filmu úplne nekrivdil, okrem hlavnej hrdinky, je tu aj pár zaujímavých vedľajších postáv (predovšetkým vo vzťahu k predošlej verzii) a je tu aj jedna dobrá (hlavne nekompromisná) scéna a už spomínaný titulkový záver, ktorý je celkom dobre vymyslený. Ale väčšinu času je to nuda.

Sú filmy, ktoré proste nikomu nedovolím volať ich distribučnými názvami. Blade Runner nemôže byť Ostré komando, Inception nemôže byť Počiatok a Dollhouse nemôže byť Nežní zabijaci. Český názov Věc: Počátek je absolútne zavádzajúci a v celkovom kontexte dosť trápny. A viete čo? Je mi úplne jedno ako tento film budete volať. Je totiž na rovnakej béčkovej úrovni ako Vyháňač diabla: Počiatok, Zombi: Počiatok, Texaský masaker motorovu pílou: Počiatok. No dobre, Zombi je oveľa väčšie peklo, ale to nemení nič na veci, že tento remake je priveľmi nezaujímavý.

Hodnotenie: 40%

Věc: Počátek
USA / Kanada, 2011, 103 min
Réžia: Matthijs van Heijningen Jr.
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Eric Christian Olsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kim Bubbs, Trond Espen Seim

Diskusná téma: Vec (The Thing)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok