Vlci zabijaci

18.01.2013 10:24

Mýty a legendy nás sprevádzajú odjakživa. Už nejakú dobu sami seba nazývame človekom rozumným, a tak by som čakal, že poznanie vytlačí bájky a povery. Stále to však vyzerá, že nech je náš stupeň poznania akýkoľvek, väčšina z nás má radšej povery a táborákové historky.

VLK JE JEDINÉ ZVIERA, KTORÉ TÚŽI PO POMSTE
Nedávno som videl film Medzi vlkmi, kde si Liam Neeson užíva svoj obnovený status akčného hrdinu. Padne lietadlo a skupina preživších sa snaží prežiť (no, vážne). Napriek tomu, že malo ísť o áčkový projekt (režíroval Joe Carnahan), je to celé o tom, že hrdinovia utekajú pred krvilačnou svorkou vlkov.

Vlci zavýjajú ostošesť a neštítia sa zaútočiť nielen že na človeka, ale ani na skupinu ozbrojených a fyzicky zjavne vitálnych ľudí. Liam si občas akoby zaspomína na svoje predošlé úlohy mentorov (Hviezdne vojny, Batman začína, Kráľovstvo nebeské) a prednáša hlášky typu „Vlk je jediné zviera, ktoré túži po pomste.“

Naozaj niekto verí, že vlci sa chcú pomstiť? Že vlk je taký hlúpy a zaútočí na človeka? Na zdravého človeka? Na človeka s ohňom? Na človeka v skupine?

Akosi sa stále viac vzďaľujeme od prírody a unikajú nám súvislosti. Veď prežiť v divočine je predovšetkým o rozume. Napadlo by vám útočiť na silnejšieho protivníka? Napadlo by vám vôbec útočiť na rovnako silného protivníka? Sakra, ja by som neútočil ani na slabšieho, pokiaľ by som nemal stopercentnú istotu úspechu. A presne to je základ prežitia. V prírode si zviera nemôže dovoliť riskovať. Jedno natiahnutie šľachy, jedna rezná rana, jedna drobná zlomenina a skončili ste. (Vlka živia nohy.) Nie ste schopný loviť, ulovia vás.

Pri konflikte človek/vlk je to o to smiešnejšie, že vlk má čas. Rozhodne dokáže vydržať nejaký ten týždeň bez žrádla, čo človek len s problémami, pričom stráca energiu a silu a stáva sa ľahkou a dostupnou korisťou. A to radšej nehovorím o tom, že vlk má vrodený rešpekt pred cudzími a hlavne ľudskými pachmi (a ešte nebol zaznamenaný útok vlka na človeka). Plachosť je vlastnosť zabezpečujúca prežitie.

BÉČKOVÉ FILMY
Štve ma, že mnohí považujú Medzi vlkmi za dobrý film, priam realistický. Ja osobne mám rád horory o krvilačných beštiách (Piranha 3D, Chobotnica, Krutá rasa), ale uvedomujem si, že ide o komické béčka. Mal byť Medzi vlkmi komickým béčkom? Tak prečo sa tvári tak smrteľne vážne? A pri tom by stačilo, keby aspoň hlavný hrdina, keďže ide o lovca vlkov (!), poukázal na fakt, že tieto konkrétne vlky sa chovajú zjavne inak, než normálne. Veď podobne to spravili v Bourneovom odkaze. Je tam síce humorná scéna, kde tajný agent uteká pre svorkou vlkov, dokonca jedného odháňa zapálenou fakľou a zviera nie a nie ujsť, ale neskôr aspoň skonštatuje, že išlo o ozaj divné správanie, že vlci predsa nestopujú ľudí. (Ďalej sa film tejto téme nevenuje, ale aspoň je tam nejaká barlička).

Možno si spomeniete aj na historického Centauriona, kde banda Rimanov uteká pred Piktami. A do toho sa zamieša svorka chlpáčov odhodlaných pochutnať si na ľudskom mäse. Tam aspoň možno operovať s tým, že hrdinovia žili v dobe snáď najväčšieho démonizovania vlka a preto bezhlavo utekajú. Opäť sa však dostávame k tomu, že ak chceme mať niekde takéto správanie vlkov, natočme radšej fantasy príbeh v štýle Červenej Karkulky či Hobbita, kde si môžem vytvoriť vlastné pravidlá.


RUSKO
Píšem o tomto aj preto, že nedávno bola zverejnená správa Slovenskej tlačovej agentúry („Našou misiou je byť kvalitným informačným zdrojom pre našich partnerov, ktorý im poskytne úplné, rýchle, relevantné a neskreslené informácie.“), že v Jakutsku (najväčšia republika Ruskej federácie) vyhlásili výnimočný stav pre vysoký počet vlkov.

Že vraj premnožené vlky napádajú ľudské obydlia, zabíjajú kone a spôsobujú obrovské škody. Samozrejme sa nedozviete, čo znamená, že spôsobujú škody. (Ak je raz nejaké zviera mäsožravec, vždy sa to dá vykázať ako škoda, minimálne konkrétneho strhnutého soba mohli zjesť miesto vlkov poľovníci.) Čo je myslené pod útokmi na ľudské obydlia, je tiež záhadou. (Vie si to vôbec niekto predstaviť, ako ÚTOČIA na nejaké mesto?) A čo znamená, že vlci zabíjajú kone a dobytok sa tiež nedozvieme. (To Rusi nemajú psov, ani elektrické oplôtky, ani žiadnych pastierov?) Nad údajom, že vlky sú premnožené sa radšej ani nebudem zamýšľať. (Jakutsko je asi 60 x väčšie ako Slovensko. U nás máme 300 – 400 vlkov, Jakuti sa chcú odstrelom vraj dostať na 500 kusov...)

Je smutné, ak vyššie spomenuté argumenty stačia na vyhlásenie výnimočného stavu, no ešte smutnejšie je, že v našich médiách zaznie takáto správa bez akejkoľvek snahy zistiť, čo sa to v tom Rusku sakra deje. Ak sa nám toto zdá v poriadku, nečudujem sa, že filmy ako Medzi vlkmi pôsobia na niekoho vierohodne...

Situácia v Rusku je určite zaujímavá a zaslúžila by si omnoho serióznejší prístup než články a videá typu „V Rusku útočia vyhladované vlky.“ (kde sa mierne dementný teenager čuduje, že vlk, ktorého chce nafilmovať pri večeri, naňho zavrčí) či „Útok vlka na ruskú babičku. Zabila ho sekerou.“ (kde stará pani rozpráva, ako do nej vlk zaťal pazúry). Málokto sa zjavne chce zaoberať touto problematikou naozaj. Šírenie rozprávok o krvilačných démonoch je predsa oveľa zaujímavejšie. Vidím, že Medzi vlkmi 2 je na spadnutie.

Diskusná téma: Vlci zabijaci

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok