Zlo

15.04.2012 21:19

Priznávam, že o Zle som si už od začiatku nemyslel nič dobré… Ďalší prvý slovenský horor (aj keď s podtitulom "v oficiálnej kino distribúcii"), žiadne info o vzniku filmu (len jeden článok v časopise), príšerný distribučný slogan (v ZLOm čase, na ZLOm mieste, ZLOmok sekundy…), žiadny Desmod v titulnej piesni… Akoby to nestačilo, z ničoho nič sa zrodila solídna reklama (stále bez bližších informácií o filme), ktorej množstvo (na slovenské pomery) bolo takmer rovnako podozrivé ako pri bilbordoch od 99 %.

Jediné, čo naznačovalo, že by nemuselo ísť o fiasko, bolo meno režiséra Petra Bebjaka a DNA Production. Ide totiž o tvorcov, ktorí sa podieľali na tom lepšom (v podstate najlepšom), čo v našej modernej televíznej produkcii vzniklo (Mesto tieňov, Ako som prežil, Dr. Ludsky).

Ale dosť bolo zátvoriek. Trojica mladíkov chce natočiť reportáž o paranormálnych javoch. Keď im zavolá chlapík, že priamo v jeho príbytku je Zlo, sú nadšení. Po menšom úvode sa ocitnú v strašidelnom dome…

Všetko je točené na ručnú kameru – ide v podstate o záznam toho, ako vzniká reportáž. Nejde však o hru na skutočnosť v štýle Záhady Blair Witch. Pracuje sa zo zvukom, hudbou, strihom. Strih je však logický, hudba primerane umiernená. Akurát titulná skladba je po úvodnej scéne trochu rušivá.

Tvorcovia majú žáner napozeraný a dokážu vytvoriť napätie i atmosféru. Lenže… Celý film je rozkúskovaný, keďže hororové scény sú prerušované, aby postavy mohli kde-tu niečo vysvetliť. Divák by sa určite zaobišiel bez niektorých dejotvorných scén (zbytočné komplikácie so svätenou vodou), ale naplniť osemdesiat minút nie je práve najľahšie. V celkovom vyznení sú potom hororové prvky samotné na slušnej úrovni, ale film nemá tú pravú zomknutosť a plynulú gradáciu.

Ústredná trojica (Kamil Kollárik, Andrej Dúbravský, Tom Sotak) zvládla svoje úlohy najlepšie, ako mohla. Zásluhu na tom majú aj dialógy v slangu a vtipné komentovanie vecí, ktoré sú čudné aj divákovi. Hoci tak trochu tvorcov podozrievam, že viacero takto osviežujúcich komentárov vzniklo až v štúdiu… Tak či tak, každý z hercov má aj svoju dôležitú emotívnu scénu a nikto z nich ju nepokazil, respektíve všetko doladili umne použité zvukové efekty. Richard Felix ako pomätený majiteľ domu má najviac čo hrať, a zvláda to so cťou, ale scenár mu hádže pod nohy menšie polená. Jednak mnoho monológov, ktoré občas nepasujú do atmosféry filmu, a jednak je jeho postava miestami trochu účelová (keby som mal v rukách brokovnicu ja, asi by som chlapíka, čo ma stále natáča, zastrelil).

ZLO nie je slovenský REC. Je to štandardný horor v štandardnom prevedení. A myslím, že práve takéto niečo potrebovala slovenská filmová scéna. Od čias komediálneho Nič nekrváca večne sme sa totiž dočkali, respektíve nedočkali akurát Fabriky smrti, Spiknutia a Immortalitas. Konečne prišli tvorcovia, ktorí vedeli, čo chcú a ako to chcú dosiahnuť. Je síce pravdou, že Zlo si požičiava od známejších žánrových filmov, ale tieto finty sú použité len ako korenie a film sa sústredí sa na vlastný prístup.

Čo povedať na záver? Asi toľko, že v Banskej Bystrici bolo v kine na prvom premietaní asi dvadsať nie práve uvedomelých divákov. Zlo si ich zaslúži viac a lepších.

Hodnotenie: 60%

Zlo
Slovensko, 2012, 80 min.
Réžia: Peter Bebjak
Hrajú: Kamil Kollárik, Andrej Dúbravský, Tom Sotak, Richard Felix, Magdaléna Čaprdová

 

Napísané pre www.fandom.sk
 

Diskusná téma: Zlo

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok