Martin Štefko: Mrtví kráčí po zemi

05.06.2015 14:07

Zombi apokalypsa je v plnom prúde a krajinou okrem kráčajúcej smrti putuje aj Kovboj. V minulom živote bol účtovník, teraz likviduje nemŕtvych bez mihnutia oka. Ešte si k tomu aj s nadhľadom hláškuje.

Western trochu ožil. Minimálne v žánrovej literatúre a komikse. Pistolníci z Gothamu, Chřestýš Callahan, Země bez zákona, a aktuálne Mrtví kráčí po zemi. Aj keď tentoraz ide o taký polovičný weird western, možno niečo ako Kingov Pistolník. Apropo, King. Už som spomínal, že hlavný hrdina sa rozhodol nájsť v zničenom svete Spojených štátov práve Stephena Kinga? Veď čo môže byť po konci sveta lepším životným cieľom ako získanie autogramu?

Nemá zmysel debatovať o tom, ako mohol prvý román Martina Štefka vyzerať, keby ho umiestnil napríklad do Českej republiky a Kovboj by hľadal povedzme Jiřího Kulhánka. Keď už mal byť dej situovaný do USA, je zápletka s Kingom asi ten najlepší nápad. Aj keď o majstra hrôzy ide až v druhom rade. V prvom rade je tu mladučká Em.

Mrtví kráčí po zemi je v podstate romanca plná sexu, mužsko-ženských rozhovorov a zabíjania. Skôr, ako o nejaký konkrétny príbeh, ide o situáciu, v ktorej sa ocitol jeden pohodový štyridsiatnik a dospievajúce dievča. Čo čitateľa poháňa v čítaní, však nie je akcia ani porno scény (niežeby neboli dobré). Je to živý jazyk rozprávača a jeho spôsob hodnotenia okolitého diania.

Hrdinovia postupne stretávajú rôzne postavičky, prekonávajú všemožné prekážky, navzájom sa spoznávajú. Kniha poctivo šliape po vychodenom žánrovom chodníku. Veľmi podobnom, ako kráčali napríklad Kronika konce světa od Shigora Birdmana či Kejda od Dana Černého. Napriek tomu dokáže Martin Štefko na pár miestach zamávať s čitateľovými očakávaniami.

Ako takmer každá prvotina, ani tá Štefkova sa nevyhla minimálne jednému zakopnutiu. Ide o kolísavé tempo, predovšetkým v prvej polovici. Hrdina sa po úvodnom entrée dostáva do riadnej šlamastiky a jeho pohyblivosť je zrazu riadne obmedzená. A spolu s ňou brutálne pribrzdí aj vývoj príbehu a dianie sa takmer nepohne z jednej miestnosti. Keď sa všetko vráti do normálu, teda ku klasickému putovaniu, už je všetko opäť v poriadku.

Mrtví kráčí po zemi patrí medzi štandardné oddychové čítanie. Je plné vtipných glos, hlavný hrdina vám určite prirastie k srdcu a nech je samotná zápletka napokon akokoľvek šialená, pôsobí uveriteľne.

Hodnotenie: 60 %

Mrtví kráčí po zemi
Autor: Martin Štefko
Vydavateľstvo: Nová Forma
Rok vydania: 2014
Väzba: brožovaná
Počet strán: 166

 

Napísané pre www.fandom.sk

Diskusná téma: Martin Štefko: Mrtví kráčí po zemi

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok