Chuck Palahniuk: Snuff

07.09.2010 21:28

Chuck Palahniuk vždy vyhľadával kontroverzné či poburujúce témy, aby nimi okoreňoval svoje prózy. Teraz sa rozhodol zaútočiť priamo. Tak trochu to otočil. Do popredia postavil samotnú pornografiu a okolo nej rozohral príbeh... možno aj lásky.

 

Novela vznikla z divadelnej hry a je to poznať. Neznižuje to však kvalitu. Len hrdinovia stoja v jednej miestnosti a rozprávajú sa, odhaľujú svoju minulosť, svoje zámery do budúcnosti. Prostredníctvom niekoľkých postáv vnímame tie isté situácie a zakaždým je subjektívny pohľad daného hrdinu okúzľujúco iný a svieži.

 

Snuff je tak trochu ženský príbeh, kde však v popredí vystupujú muži. Citlivé scény sú podané prostredníctvom necitlivých prostriedkov a vzťahy medzi postavami sa budujú viac na základe určitého druhu nenávisti než nejakej náklonnosti.

 

Palahniuk je majster vo fabulácii. Podsúva nám svoje fakty a pritom ich bravúrne halí do oparu tajomna a ani náhodou sa nepokúša o dokázanie ich pravosti. Ale o tom je značná časť jeho tvorby – vytváranie mýtov. Čitateľ sa dozvie množstvo podrobností a zaujímavosti z odvrátenej strany nášho sveta, daňou však ostávajú pochybnosti. Paradoxne pochybujú aj samotní hrdinovia, a tak sa kruh uzatvára a priestor pre kritizovanie sa rapídne zmenšuje.

 

Najnovšia kniha kontroverzného autora nepôsobí tak komplexne ako napr. Program pro přeživší, ale aj napriek svojej jednoduchosti a občasnej predvídateľnosti (príbehu, nie konania postáv) dokáže vyvolať takmer tie isté pocity a rovnaký previnilo - pobavený úsmev, ako sme mali možnosť zažívať aj pri Črevách v zbierke Strašidlá...

 

Hodnotenie: 80%

 

Ukážka z knihy 

 

Chuck Palahniuk: Snuff
Vydavateľ: Odeon
Rok vydania: 2009
Preklad: Richard Podaný
Prevedenie: tvrdá väzba
Počet strán: 176

Diskusná téma: Chuck Palahniuk: Snuff

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok