Lee Child: Nemáš co ztratiť

07.08.2011 15:50

Ak sa prejdete po kníhkupectve, určite neprehliadnete meno Lee Child. Ak už vás nezaujmú pútavé obálky, určite si všimnete, že jeho meno je na značnom množstve kníh. Ďalší autor bestselerov, ktorý buduje sériu s jedným hrdinom. Tak som sa do neho pustil.

Nemáš čo stratiť je písaný pre Ameriku. Hrdina je tulák, ktorý má za sebou vojenský výcvik, má zmysel pre spravodlivosť a česť. Trochu je podobný Joeovi Pikovi z Ochrancu, možno je aj o trochu väčší sympaťák (nie je to až taký terminátor).

Prichádza do malého mestečka, vlastne ním chce len prejsť, ale vyhodia ho odtiaľ. Nikde nemajú radi cudzincov. A Jack Reacher nemá rád, keď pred ním niečo skrývajú. Hlavný hrdina začína pátrať po tajomstvách mesta, ktoré ovláda fabrika na spracovanie odpadu.

Lee Child píše pútavo. Jeho román má síce pomerne jednoduchý príbeh, ale číta sa dobre. Reacher pobehuje medzi dvomi mestami (možno je to chodenie hore-dolu trochu na hrane čitateľovej trpezlivosti) a postupne odkrýva vzťahy a motivácie jednotlivých nepriateľov. Samozrejme, bude reč aj o boji proti terorizmu.

Mal som pocit, že Nemáš čo stratiť je napísaný podľa určitej šablóny. Obsahuje niekoľko béčkových nápadov, ale zároveň má aj pár silnejších momentov, kde autor ukazuje, že v armádnych veciach sa vyzná. Vzhľadom na zápletku, mohol byť román o niečo kratší a finále mohlo byť o niečo menej americké.

Ako oddychové čítanie však určite môžem odporučiť. Aj napriek tomu, že zatiaľ nechápem, prečo sa práve z takejto knihy stal bestseler.

60%

Diskusná téma: Lee Child: Nemáš co ztratiť

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok