Miloš Janoušek: Testament

21.01.2016 12:18
Koniec sveta sa blíži. To je nám všetkým jasné. Spisovateľ Miloš Janoušek sa rozhodol byť zvestovateľom tohto konca. Respektíve koncov.
 
Vydavateľstvo Artis Omnis pokračuje vo vypĺňaní medzier v slovenskej žánrovej literatúre. Ťažko posúdiť či by podobná kniha mala podmienky na skorší vznik, isté však je, že poviedky dnes pôsobia trochu „retro“. Autor má síce svieži štýl a aj bez potreby množstva dialógov sú jeho texty dobre čitateľné, ale rovnako ako sme cítili závan minulosti pri Žarnayovych Vesmírnych prípadoch, je ho jednoznačne cítiť aj tu.
 
Janoušek do veľkej miery ani tak nepíše veľa príbehov ako skôr jeden. Často krát s biblickým podtextom (ale väčšinou zrozumiteľným aj pre ateistov) a ešte častejšie s jednoduchou a nie vždy originálnou pointou. Dalo by sa povedať, že autorove príbehy majú väčšinou len jedno respektíve dva možné vyústenia.
 
Napriek mierne bláznivému popisu na obálke je Testament pomerne štandardná SF zbierka poviedok. Akurát si musíte zvyknúť na už spomínanú recykláciu známych námetov o príchode armagedonu, stretnutí dvoch inteligenciíí, Dňa zúčtovania či len „obyčajného“ zániku civilizácie.
 
Janoušek sa nesnaží katastrofické témy priveľmi rozvíjať, jeho postavy sú v prevažnej miere oznamovatelia. Na osvieženie si autor pomáha exotické prostredím i menami a do istej miery aj tým, že jeho hrdinovia sú obyčajnými ľuďmi, ktorí by o tom, čo sa chystá, najradšej nič nevedeli.
 
Ak chcete príjemné oddychové čítanie v mierne nostalgickom kabáte, je Testament presne pre vás.
 
PS: Za zmienku určite stojí aj pôsobivá obálka s ilustráciou Martiny Pilcerovej, ktorá výborne vystihuje atmosféru väčšiny príbehov v zbierke.
 
Miloš Janoušek, Testament
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Redakcia: Marta Blašková-Maňáková, Andrea Harmanová
Rok vydania: 2015
 

Diskusná téma: Miloš Janoušek: Testament

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok