Orson Scott Card: Říše

29.10.2013 18:48

Na Ríšu som sa tešil od prvých správ o jej českom vydaní. Očakával som, že pôjde o modernú verziu na klasické antiutópie typu Mechanický klavír alebo o dospelú alternatívu k Malému bratovi. Ríša je úplne iná.

Orson Scott Card patrí k najlepším spisovateľom a jeho Enderova hra je jednou z najlepších sci-fi kníh. A Ríša začína úplne iným štýlom ako Enderova sága. Príbeh je spočiatku odťažitý, ide skôr o nezainteresovaný pohľad rozprávača na osud niekoľkých postáv. Navyše hlavným hrdinom je americký vojak. Čestný, silný a milujúci Ameriku i prezidenta. Na rovinu povedané, pre európskeho čitateľa trochu ťažký začiatok.

Card je však šikovný rozprávač. A vďaka jeho štýlu je príbeh solídna akčná jazda (napr. útok na Biely dom prebieha už počas vysvetľovania, ako by k nemu mohlo dôjsť). Zabudnite preto na statické opisy či vykresľovanie futuristického sveta. Ríša je politfiction a odohráva sa vo veľmi, veľmi blízkej budúcnosti. Prím tak hrajú zbesilé dialógy a podrobný rozbor akčných scén a naháňačiek. Autor sám sa odvoláva na seriál 24 a i keď sa jeho román odohráva v širšom časovom pásme, čitateľ má pocit, že ide o udalosti jedného dňa.

Ríša kráča v stopách klasických amerických trilerov, kde jedno sprisahanie strieda druhé, kde sú so dania zapojení všetci od sekretárky po prezidenta. A divák si nie je ničím istý, rovnako ako postavy. Podstatnú časť knihy tvoria špekulácie. Vlastne všetko dianie je podmienené paranoidnými úvahami. Čím menej pravdepodobné sú konštrukcie, ktoré postavy vyslovia, tým väčšia pravdepodobnosť je, že už v tej chvíli sa začínajú diať. Card sa vyslovene vyžíva v nejasnosti celého príbehu.

Aktuálny román je politickým trilerom, military sci-fi i špionážnym akčňákom. V druhej polovici sa z neho stáva takmer bondovka, resp. záležitosť v štýle Clancyho kníh, kde špeciálna jednotka prenasleduje zlosyna, ktorý chce ovládnuť Ameriku.

O Ríši sa hovorilo ako o kontroverznej knihe. Pre nás, Európanov, je možno ťažšie pochopiť vzťah amerických vojakov k vlasti, ale inak tu nie je nič extra škandalózne. Card umne používa svojich hrdinov, aby uveriteľne vylovovali vety typu: „Už vieme, ako sa cítia Izraelci.“ a „Prosím vás, ubezpečte ma, že neprivedú späť Ala Gora“. A rovnakým spôsobom nemá problém prirovnať plánovanie poradcu pre národnú bezpečnosť k Plánu Hariho Seldona.

Rovnako ako to bolo pri Malom bratovi je dôležitou súčasťou knihy doslov. Okrem toho, že dodáva knihe hlbší rozmer, je to zaujímavá úvaha nad vzájomnou nevraživosťou jednotlivých politických táborov. (Aj vás pri sledovaní českých prezidentských volieb mrazilo, ako sa voliči dokážu nenávidieť?)

Ríša je z určitého pohľadu menej uveriteľná, ale práve preto je vývoj v nej opísaný značne pravdepodobný. Veď aj my poznáme podobné situácie, kedy to v jednej krajine „z ničoho nič“ začalo vrieť (Bosna, rozdelenie Česko-Slovenska, nezávislosť Kosova). Ak sa čo i len trochu zaujímate o svetové politické dianie, je Ríša tá správna voľba. Ak sa o politiku a rozdelenie svetových síl zaujímate menej, budete niektorým veciam možno menej rozumieť, ale stále máte k dispozícii akčnú jazdu Spojenými štátmi zmietajúcimi sa v občianskej vojne.

Hodnotenie: 80 %

PS: Ríša má samostatný príbeh, ale je súčasťou tzv. The Empire Duet. Sequel vyšiel v Amerike pod názvom Hidden Empire. Súčasťou série je ale aj videohra Shadow Complex.

PPS: Svojho času sa o sfilmovanie Ríše zaujímal producent Joel Silver. Vzhľadom na to, že tohto roku padol Biely dom hneď dvakrát a nebol z toho žiadny veľký biznis, je len logické, že zatiaľ je projekt daný k ľadu.

Říše /The Empire/
Card, Orson Scott
nakladatel: Laser-books
překlad: Milan Žáček
obálka: Michal Kuba
Počet stran: 424 stran
Cena: 289 Kč

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Orson Scott Card: Říše

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok