Ex Machina

19.05.2015 21:02

Mladý programátor dostane šancu otestovať umelú inteligenciu. Ak to teda UI naozaj je. Otázkou ostáva, kde je hranica medzi sebauvedomením a právom na život?

Malé sci-fi filmy sú fajn, hlavne keď sa podaria (Moon, Predestination). Možno povedať, že držia žáner nad vodou. A ak aj nevyjdú podľa predstáv (Transcendencia), nikomu príliš neublížia. Pri veľkých je hneď niekoľko problémov. Vzhľadom na svoje náklady, môžu málo zarobiť (Jupiter na vzostupe), môžu byť IQ fiaskom, o ktorom sa dozvedia všetci (Elysium), alebo môžu pochovať svoj subžáner hneď na niekoľko rokov (Terminator Salvation). Ex Machina je malé sci-fi. A dobré.

Zoberiete štyroch hercov, zavriete ich do štýlového výskumného strediska a už to ide samé. Samozrejme, pokiaľ máte cit pre žáner a dar dobrého rozprávača. Scenárista Dredda či Sunshine opäť ukazuje, ako bravúrne dokáže narábať so štandardnou SF témou. A režisérska stolička Alexovi Garlandovi očividne tiež vyhovuje.

Nečakajte siahodlhé vysvetľovanie či nudné úvody. Ešte ani neskončia úvodné titulky a už ste v centre diania a popred vás pochoduje sympatická dievčina vyrobená človekom. Prostredníctvom niekoľkých kapitol ju hlavný hrdina podrobí skúške a vy sami od seba začnete uvažovať, či je dôležitejšie to, ako sa umelá inteligencia správa vo vašej prítomnosti, alebo to, ako sa správate vy.

Ostrieľaný scifista dostane „len“ známe ingrediencie, ale nakoľko je príbeh založený na ľudských emóciách, svojských hrdinoch a ich svižných dialógoch, dej skvelo graduje. A to aj napriek tomu, že samotná situácia „človek verzus UI“ veľa možností na prekvapivé zvraty neposkytuje.

Už vynikajúce scifíčko Ona ukázalo, že aj bez veľkých trikov a technických hračiek môže vzniknúť skvelý žánrový film a Ex Machina je v tomto ohľade ešte o niečo technickejšia a trikovejšia, takže poteší aj tých hardvérovejšie orientovaných.

Komorné prostredie vyvoláva pocit stiesnenosti, ale režisér s kameramanom dokážu film osviežiť a vytvárajú dostatočne pútavý vizuál či už ide o výskumnú rezidenciu alebo pár snových sekvencií. Okrem pekných obrazov je veľkým plusom aj hudba, ktorá dokáže navodiť pocit intímnosti i nezvratnej osudovosti.

Ex Machina nemá ambíciu byť novým Blade Runnerom či Matrixom. Má však v sebe dostatočné množstvo energie i filozofie, aby dokázal zaujať široké publikum a ukázal možno aj fanúšikom Transformerov, čo je to skutočné sci-fi.

Hodnotenie: 80%

Ex machina
USA / Veľká Británia, 2015, 108 min.
Réžia: Alex Garland
Scenár: Alex Garland
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrajú: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Ex Machina

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok